Članak

Radikalni desničar Jair Bolsonaro novi predsjednik Brazila

Taj bivši vojni oficir stupit će na dužnost u januaru, u iznimno polariziranom Brazilu, nakon napete i oštre kampanje.

BRAZILIJA, (Patria) - Jair Bolsonaro izabran je za predsjednika Brazila s 56 posto glasova, ispred svoga ljevičarskog suparnika Fernanda Haddada koji je osvojio 44 posto, pokazuju rezultati koje je objavila izborna komisija nakon 94 posto pregledanih glasačkih listića, prenosi A Jazeera.

Taj bivši vojni oficir stupit će na dužnost u januaru, u iznimno polariziranom Brazilu, nakon napete i oštre kampanje.

Bivša predsjednica Kostarike i čelnica Organizacije za posmatranje izbora američkih država Laura Chinchilla, izjavila je kako je glasanje bilo mirno i fer u cijeloj zemlji.

Bolsonaro (63), bivši zastupnik u kongresu, obećao je borbu protiv kriminala u brazilskim gradovima i ruralnim područjima, te jačanje autonomije policije u borbi s naoružanim kriminalcima. Najavio je i ublažavanje zakona o kontroli oružja kako bi se Brazilci lakše štitili.

Mnogi Brazilci strahuju da bi Bolsonaro, koji pozitivno gleda na brazilsku vojnu diktaturu koja je trajala između 1964. i 1985., kao predsjednik mogao ograničavati ljudska prava, građanske slobode i slobodu govora. 

Bolsonarovom brzom rastu popularnosti pomogao je pad ljevičarske Radničke stranke (PT) koja je vladala Brazilom 13 od zadnjih 15 godina i koja je zbačena prije dvije godine u vrijeme snažne recesije i jednog od najvećih korupcijskih skandala na svijetu. 

Istraga naziva "Car Wash", započeta 2014., dovela je do progona velikog broja istaknutih poslovnih ljudi i političara, uključujući bivšeg predsjednika Luiza Inacia Lulu da Silvu i bivšu predsjednicu Dilmu Rousseff, oboje iz redova PT-a.

#Svijet