Članak

BiH još nema stav o prestanku pomjeranja kazaljki na satu

Od nedavno imamo tzv. zimsko računanje vremena. Tačnije 28. oktobra u tri sata poslije ponoći kazaljke na satu vraćene su jedan sat unazad. No, ovo će možda biti posljednje pomjeranje kazaljki.

SARAJEVO, (Patria) - Od nedavno imamo tzv. zimsko računanje vremena. Tačnije 28. oktobra u tri sata poslije ponoći kazaljke na satu vraćene su jedan sat unazad. No, ovo će možda biti posljednje pomjeranje kazaljki.

Nakon provedene ankete u kojoj je učestvovalo 4,6 miliona građana Evropska komisija objavila je u septembru ove godine prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomjeranja sata u Evropskoj uniji u 2019. godini 

Države članice imat će slobodu da odluče hoće li preći na tzv. ljetno vrijeme cijele godine ili će se vratiti na ono kakvo je bilo uvođenje ljetnog računanja vremena (tzv. zimsko vrijeme).

Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH zbog sve glasnijih navoda da će se prestati s praksom pomjeranja kazaljki poslao je poslaničko pitanje Vijeću ministara s pitanjem da li su razmatrali aktivnosti koje se u EU vode po pitanju ukidanja polugodišnjeg pomjeranja sata.

Također, zanima ga da li Vijeće ministara ima stav po tom pitanju i šta namjeravaju uraditi.

- Postoji velika mogućnost da će biti ukinuto pomjeranje sata i da će većina država EU, ako ne i sve, od naredne godine ostati na tzv. ljetnom vremenu. I BiH očekuju odluke u vezi toga. Malo karikiram, ali da ne bi napravili cirkus gdje će nekim genijalcima pasti na pamet da čak RS i FBiH imaju različito računanje vremena, na vrijeme pitam odnosno iniciram – kazao je Magazinović.

Evropska komisija je predložila da se u zemljama članicama EU ukine sezonsko pomjeranje vremena zbog smanjenja troškova i efikasnijeg korištenja vremena. Prema podacima EK javna rasprava o prijedlogu za direktivu o ukidanju sezonskog pomjeranja vremena traje od 12. novembra 2018. godine, a nakon toga će se znati da će direktiva biti usvojena ili ne. 

Prema dostupnim najavama ova direktiva će biti usvojena.

- U medijima se može naći informacija prema kojoj iz Instituta za mjeriteljstvo BiH navode da je pripremljen Prijedlog zakona o zvaničnom vremenu u BiH, te da je u proceduri pribavljanje mišljenja relevantnih institucija. S obzirom da će odluka EU biti brzo donesena, te da je već sada iszvjesno kakva će biti, a istovremeno imajući u vidu komplikovane procedure i sporost u donošenju odluka, smatram da se ovom pitanju treba posvetiti na vrijeme – ističe Magazinović, prenosi Patria.
 

#BiH