Članak

Tužilaštvo USK: Migrant iz Afganistana nije počinio navodna ubistva u Makedoniji ili Grčkoj

Ovo Tužilaštvo je dana 28.8.2018. godine zaprimilo prijavu da je u privremenom migrantskom kampu „Borići“ u Bihaću, lice inicijala H.A. prepoznato kao lice koje je učestvovalo u ubistvu jednog migrant

BIHAĆ, (Patria) - Kantonalno tužilaštvo USK oglasilo se saopštenjem za javnost u kojem navode da je ovo Tužilaštvo provjerilo jednu osobu iz Afganistana koju su komesar MUP-a USK Mujo Koričić i pojedini mediji doveli u vezu s navodnim ubistvom pet osoba.

- U vezi pisanja medija o migrantu iz Afganistana koji je navodno ubio petoro ljudi u sukobu migranata u Makedoniji i koji je lišen slobode u Bihaću, u cilju upoznavanja javnosti, nakon izvršenih provjera kroz službene evidencije, Kantonalno tužilaštvo USK Bihać iznosi sljedeće;

Ovo Tužilaštvo je dana 28.8.2018. godine zaprimilo prijavu da je u privremenom migrantskom kampu „Borići“ u Bihaću, lice inicijala H.A. prepoznato kao lice koje je učestvovalo u ubistvu jednog migranta na granici Grčke i Makedonije. 

Temeljem ovakvih navoda, putem NCB Interpola Sarajevo zatraženo je da se izvrše provjere kod Interpola Grčke i Interpola Makedonije o konkretnom događaju. O strane Interpola Makedonije zaprimljena je obavijest da slučaj ubistva migranta nije evidentiran na teritoriji ove države. Interpol Grčke se izjasnio da su njihovi policijski organi istraživali slučaj ubistva migranta iz Pakistana koji se desio na njihovoj teritoriji u julu 2018. godine, ali da je upoređivanjem biometrijskih podataka lica H.A. koje je lišeno slobode u Bihaću utvrđeno da isti nije povezan s ovim događajem.

Nakon izvršenih provjera, obzirom da nisu postojali osnovi sumnje da je lice H.A. počinilo djelo zbog kojeg je prijavljeno, ovo Tužilaštvo je u ovom predmetu donijelo odluku da se istraga neće provoditi – navode iz Tužilaštva USK. 

Podsjećamo, makedonska policija je prije dva dana također demantovala izjavu komesara MUP-a USK Muje Koričića koji je izjavio kako je policija u Bihaću uhapsila migranta osumnjičenog za ubistvo pet osoba u Makeodniji.

- Ni u jednom sektoru unutrašnjih poslova takav slučaj nije registrovan, tako da nemamo takvu osumnjičenu osobu – navodi se u saopštenju makedonskog MUP-a.

Komesar MUP-a USK Mujo Koričić kazao je gostujući u Dnevniku RTV USK da je bihaćka policija uhapsila takvu osobu.

Govoreći o tome zbog čega je važno legitimisanje migranata Koričić je kazao:

- Pa mi smo prije petnaestak dana na košarkaškom igralištu ovdje u Borićima u Bihaću lišili slobode jednog migranta za kojeg smo kasnije utvrdili, znači utvrdili, nekakvim svojim vezama, kontaktima, da je on osumnjičeni za peterostruko ubistvo u sukobu migranata u Makeodniji,a taj čovjek se nalazi ovdje - izjavio je Koričić.

#BiH