Članak

'Zabranom ulaska u Dom naroda Hrvatima iz Bosne dovodi se u pitanje demokratija zemlje'

Građanski savez osudio je prijedlog formule raspodjele mandata u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine prema kojem će se primijeniti popis iz 2013. godine, navodeno je u saopštenju ove stranke.

SARAJEVO, (Patria) - Građanski savez osudio je prijedlog formule raspodjele mandata u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine prema kojem će se primijeniti popis iz 2013. godine, navodeno je u saopštenju ove stranke.

Građanski savez je ovaj prijedlog ocijenio kao državni udar.

"Ukoliko Centralna izborna komisija (CIK) zaista usvoji aparthejdski prijedlog po kojem bi stotinjak hiljada birača HDZ-a imalo mogućnost da zauvijek drži potpunu kontrolu u klubu Hrvata u Domu naroda, onda se može slobodno reći da je u BiH izvršen državni udar“, saopćeno je iz te stranke.

„Ukoliko se Hrvatima iz BPK, USK, SK zabrani ulazak u Dom naroda, što je suština prijedloga CIK-a, onda bi bilo nemoguće formiranje vlasti bez HDZ-a u svakoj mogućoj varijanti i time bi bila završena demokratska borba u BiH. Postavlja se pitanje svrhe demokratskog političkog života ako se zna da će jedna stranka zauvijek biti vlast", zaključuju, između ostalog, u GS-u, prenosi Patria.

#BiH