Članak

Sa 11 premijera SDA nije uspjela popraviti sigurnosnu situaciju u Sarajevu

Skupština KS na današnjoj hitnoj sjednici usvojila je niz predloženih mjera Uprave policije MUP KS „koje će doprinijeti efikasnijoj borbi protiv organiziranog i svakog drugog oblika kriminala“.

SARAJEVO, (Patria) - Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj hitnoj sjednici usvojila je niz predloženih mjera Uprave policije MUP KS „koje će doprinijeti efikasnijoj borbi protiv organiziranog i svakog drugog oblika kriminala“. 

Mjere sadržavaju dodatnu nabavku opreme za sarajevsku policiju, kao i izmjenu zakonske regulative. 

Vanredna sjednica Skupštine uslijedila je nakon što su ubijena dva sarajevska policajca u prošli petak, u vrijeme dok su patrolirali naseljem Alipašino Polje. Iako je uhapšeno više lica koja se dovode u vezi sa ubistvom, ubice policajaca još nisu otkrivene.

Zastupnica SDP-a u Skupštini KS Segmedina Srna-Bajramović optužila je vlast da probleme sigurnosne situacije u Sarajevu ignoriše godinama, a onda se na posljednjoj Skupštinskoj sjednici u ovom sazivu odlučila baviti tim problemom. 

„Bojim se da već godinama konformistički ignorišemo teze ozbiljnih domaćih i međunarodnih stručnjaka kako sve države imaju mafije, samo mafija u našoj zemlji ima državu“, rekla je Srna-Bajramović. 

„Iako pokušavam danima, nisam nikako uspjela da shvatim i dobacim šta je uloga današnje Skupštine. Da se okupimo i još jednom pošaljemo poruku kako smo birokratski moćni, a praktično nemoćni. Da još jednom zamažemo oči javnosti kako se kao nešto radi, a nismo se godinama pomakli s mjesta. Dok god ne uozbiljimo kaznenu politiku i rad tužilaštava, sudove konačno dovedemo pred vlastiti sud časti, bojim se da ćemo stalno tapkati u mjestu i okupljati se na godišnjice i sazivati nove sjednice nakon svakog novog slučaja bez bilo kakvog konkretnog efekta“, rekla je ta zastupnica.

Od 14 kantonalnih premijera koliko je Sarajevo imalo od rata do danas, 11 premijera je imenovala SDA, i toliko su imali vlada. 

Nakon ubistva mladića Dženana Memića 2016. godine Skupština KS također je održala vanrednu sjednicu, ali to nije donijelo konkretne rezultate.

Bivši komesar MUP-a KS Ismet Dahić kaže da policija ima svoje obaveze i zakonitosti po kojima radi, ali da policija bez podrške politike ne može ostvariti svoje ciljeve u punom kapacitetu.

Policiji je, rekao je Patriji Dahić, apsolutno potrebna podrška politike. Istakao je da zbog zakonske regulative policija iz jedne sarajevske općine skoro ne može preći u drugu općinu, dok su ta ograničenje između kantona i entiteta još i veća.

„Zakoni se stalno moraju dorađivati i prilagođavati potrebama društva. Ali, to nije moguće bez politike“, rekao je Dahić.

#BiH