Članak

Profesor Pettigrew: Vodstvo RS treba se udaljiti od onih koji su je osnovali

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović istakao je da je neprihvaćanje odgovornosti za izrečene presude, prije svega odgovornosti za otklanjanje posljedica udruženog zločinačkog poduhvata i genocida, najv

SARAJEVO, (Patria) - Uvodničar današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 bio je profesor na Državnom univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew. Tema Kruga 99 bila je "Ko je odgovoran za otklanjanje posljedica genocida i udruženog zločinačkog poduhvata?".

Pettigrew je kazao da mu je kao profesoru koji istražuje holokaust i genocid, cilj samo govoriti istinu.

- Postoje izazovi, ali za budućnost, i za mlade, ne smijemo izgubiti nadu. Moramo se držati nade da će se govoriti o istini o genocidu i djelovati na temelju te istine, te na taj način doći do pravde i budućnosti za demokratsku i multikulturalnu Bosnu i Hercegovinu - poručio je.

On je kazao da bi se vodstvo bh. entiteta Republika Srpska moralo udaljiti od svojih osnivača ako govorimo o budućnosti BiH.

- Priznanje Republike Srpske u Daytonu bila je dosad nagrada za genocid, a jedini odgovarajući odgovor bio bi ponovno ujedinjenje BiH kroz ustavnu reformu. Izbjeglice moraju biti dobrodošle da se vrate i žive u zajednicama iz kojih su prisilno protjerane. Zaposlenost bi trebala biti dostupna, bez diskriminacije. Ured visokog predstavnika treba podupirati postavku spomenika žrtvama u Višegradu, Prijedoru i Foči, jer bi to poštivalo uspomenu na žrtve i doprinijelo lokalnom pomirenju - kazao je Pettigrew.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović istakao je da je neprihvaćanje odgovornosti za izrečene presude, prije svega odgovornosti za otklanjanje posljedica udruženog zločinačkog poduhvata i genocida, najveća prepreka da bi Bosna i Hercegovina prodisala.

- Nije riječ samo o genocidu i udruženom zločinačkom poduhvatu te političkim strukturama moći u BiH i susjedstvu koji nastavljaju ono zbog čega se i desio genocid. Riječ je o tome što se ne provode ni druge odluke internacionalnih sudova kao što je sud u Strazburu. To se ne želi, neće i onemogućava, sasvim jasno i precizno kaže - kazao je.

#BiH