Članak

Promocije: 'Fra Josip Markušić-Bosanski franjevac i crkveni pastir naroda u ratovima ideologija'

O knjizi će govoriti: Ivan Lovrenović, Ivan Šarčević i Drago Bojić.

SARAJEVO, (Patria) - Knjiga “Fra Josip Markušić (1880.–1968.). Bosanski franjevac i crkveni pastir naroda u ratovima ideologija” bit će predstavljena večeras u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, u okviru manifestacije „Knjige u nišama (KUN).“

O knjizi će govoriti: Ivan Lovrenović, Ivan Šarčević i Drago Bojić.

Josip Markušić rođen je u Čepeku kod Kotor Varoša. Osnovnu školu završio je u Kotor Varoši, gimnaziju u Gučoj Gori, novicijat u Fojnici, teologiju u Kraljevoj Sutjesci i Budimpešti. Za svećenika je zaređen 1904. Bio je duhovni pomoćnik u Jajcu, profesor u Visokom, gvardijan u Jajcu, Sarajevu i Beogradu, te župnik u Kotor Varoši. Kao umirovljenik živio je i djelovao u Jajcu, a skupa s gvardijanom fra Bonom Ostojićem sudjelovao je na Drugom zasjedanju AVNOJ-a.

Kao pristaša kršćanskog pozitivnog aktivizma zalagao se za ostvarenje kršćanskih moralnih, etičkih i socijalnih načela. Spisateljskom djelatnošću počeo se baviti kao mladi svećenik i nastavio tokom čitava života.

Osim nekoliko samostalnih djela napisao je oko 200 raznih priloga: studija, članaka, refleksija, komemorativnih sastava, nekrologa, prikaza i pjesama. Zanimali su ga narodna i crkvena povijest, umjetnost, kulturna i društvena zbivanja. Pisanje mu je prožeto živom vjerom i ljubavlju prema Crkvi, franjevačkom redu, svojoj redovničkoj zajednici Bosni Srebrenoj, domovini i narodu.

#BiH