Članak

Kremić: Popis iz 1991. godine jedini mjerodavan za provedbu izbornog procesa u BiH

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić rekao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da je Popis stanovništva iz 1991. godine jedini mjerodavan za potpunu provedbu izbornog proce

SARAJEVO, (Patria) - Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić rekao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da je Popis stanovništva iz 1991. godine jedini mjerodavan za potpunu provedbu izbornog procesa u BiH

Kremićevim je rekao da je ovo stručno tumačenje u skladu sa zakonskim propisima obavezujuće za sve druge pravne subjekte pa tako i za Centralnu izbornu komisiju.

Iz HDZ-a BiH insistiraju na Popisu iz 2013. godine prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta, dok druge stranke, kao i međunarodne organizacije i eksperti smatraju da se prilikom popune Doma naroda FBiH još uvijek mora koristiti Popis iz 1991. godine, jer se svi povratnici u BiH nakon rata nisu vratili svojim kućama, pa bi uzimanje sadašnjeg stanja za raspodjelu mandata u Parlamentu značilo i legalizaciju etničkog čišćenja u BiH počinjeno ratnim djelovanjem devedesetih.

„Samo ako bi Ured visokog predstavnika u BiH i Parlamentarna skupština proglasili Aneks 7 implementiranim, u tom slučaju bi se mogli prihvatiti rezultati popisa iz 2013“, rekao je Kremić.

„Obavezujuće dejstvo prema Izbornoj komisiji pravno nastupa 19. novembra 2018. godine, kada je zaprimila dostavljeno obavezujuće stručno tumačenje čiju kontrolu može izvršiti samo Ured visokog predstavnika - OHR za Bosnu i Hercegoinu ili Ustavni sud Bosne i Hercegovine“, kazao je Kremić.

 

#BiH