Članak

Prije ulaska u EU Srbija će morati priznati genocid u Srebrenici

Slovenski europarlamentarac Igor Šoltes rekao je da Parlament žali zbog ponavljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih srpkih zvaničnika te naglasio da je priznavanje genocida u Srebrenic

(Patria) - Slovenski europarlamentarac Igor Šoltes rekao je da Parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih srpskih zvaničnika te naglasio da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU.

Stoga, piše European Western Balkans, žaljenje zbog poricanja genocida u Srebrenici bit će jedan od "usmenih" amandmana koji će zastupnici EP podnijeti na sjednici na kojoj će se raspravljati  o rezoluciji o Izvještaju o napretku Srbije.

Šoltes je u ranijem intervjuu za Patriju rekao da će se Evropska unija širiti, da su se vrata Zapadnom Balkanu široko otvorila, i da je to nepovratan proces, jer je Evropa vidjela da bez država Zapadnog Balkana neće biti stabilna ni Evropska unija, ali da zemlje Zapadnog Balkana prethodno moraju raditi mnogo kako bi dosegle evropske standarde.

Na pitanje da li se Srbiji previše otvaraju vrata u odnosu na druge zemlje, te da li je to svojevrsna nepravda obzirom na probleme koje je srbijanski režim izazvao u bivšoj Jugoslaviji početkom '90-ih, Šoltes je rekao nema garancije da će za godinu ili dvije slika biti ista u tom pogledu.

„Rekao sam, ako je to regata, neka to ne bude regata takmičenja i borbe, nego regata suradnje. Svaka zemlja koja napravi iskorak na Balkanu treba da ima samo pozitivan učinak na druge zemlje“, rekao je Šoltes, dodajući da uz sve to i članice Evropske unije imaju dužnost da pomažu zemljama Zapadnog Balkana na tom putu.

#BiH