Članak

U decembru konkurs za direktora Federalne uprave policije

Ni na jednoj od pet održanih sjednica Čampara nije na dnevni red stavio i imenovanje zamjenika direktora FUP-a.

SARAJEVO, (Patria) - Nezavisni odbor Parlamenta FBiH danas je održao sjednicu na kojoj je jednoglasno donesena odluka o raspisivanju javnog konkursa za izbor direktora Federalne uprave policije, te je i utvrđen tekst konkursa, potvrdio je za agenciju Patria Sead Bardak, predsjednik NO.

Konkurs će biti raspisan narednog mjeseca. Podsjećamo, na čelu FUP-a je Dragan Lukač kojem ističe drugi mandat. Nezavisni odbor Parlamenta FBiH ranije je utvrdio da je Lukač još prije četiri godine stekao uvjete za penziju i po sili zakona morao biti penzionisan, a uredno je primao plaće, čime je ostvario nezakonitu imovinsku korist i oštetio budžet Federacije samo na ime plaće za stotine hiljada maraka. I to bez dodataka na plaće i doprinosa.

Na osnovu podataka Zavoda PIO 2017. godine s napunjene 44 godine staža Lukač je izgubio i status policijskog službenika, što znači da uopće nije mogao biti kandidat za direktora na drugi mandat. Tužilaštvo KS provjerava zakonitost drugog Lukačevog mandata.

Iako su se pojavile informacije da će Lukač podnijeti ostavku zbog zdravstvenog stanja to se nije dogodilo. 

Treba podsjetiti da je od juna ove godine upražnjena i pozicija zamjenika direktora FUP-a jer je Ensadu Kormanu istekao mandat. Iako je NO proveo proceduru, utvrdio rang-listu kandidat i dostavio je ministru unutrašnjih poslova FBiH Aljoši Čampari prošlog mjeseca, do danas nije izvršeno imenovanje zamjenika direktora te policijske agencije. Ni na jednoj od pet održanih sjednica Vlade FBiH Čampara nije na dnevni red stavio i imenovanje zamjenika direktora FUP-a.

Prvoplasirani kandidat je Himzo Selimović, bivši komesar MUP KS i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, drugoplasirani je Ensad Korman kojem je u junu istekao mandat zamjenika direktora i raspoređen je na drugo radno mjesto i trećeplasirani je Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije.

#BiH