Članak

Komšić: Razgovor s HDZ-om prihvatljiv, ali zajedno s BH blokom

Predsjednik DF-a Željko Komšić je istakao kako je razgovor sa HDZ-om BiH prihvatljiv, ali samo zajedno sa BH blokom.

SARAJEVO, (Patria) - U centrali SDP-a BiH održan je sastanak između predsjednika ove stranke Nermina Nikšića i predsjednika DF-a, SBB-a i Naše stranke Željka Komšića, Fahrudina Radončića i Predraga Kojovića.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić je kazao da se odazvao pozivu BH bloka na današnji sastanak. On je kazao da se državna vlast ne može napraviti bez HDZ BiH i SNSD-a, odnosno da se ni matematički ni politički ne može izbjeći HDZ. ZA SNSD je kazao da je apsolutni pobjednik u RS-u i ne može se izbjeći na državnom nivou, ali i da se u politici mora poštovati legitimna volja naroda. 

Na pitanje da li će sjesti za pregovarački sto sa Izetbegovićem ukoliko SDA uputi poziv, on je kazao da može razgovarati.

- Može se pregovarati ali u ovom trenutku to nije opcija SBB-a. Ima dovoljno drugih opcija da SDA to radi sa drugima.

Radončić je kazao da je SBB i pored izborne krađe ostao važan politički faktor u FBiH i nekim kantonima.

- U PD Parlamenta FBiH smo izabrali predsjedavajućeg i zajedno sa BH. blokom pokazali da taj blok zajedno sa nama može da funkcioniše. O narednim koracima trebaju oni odlučiti, izaći sa konkretnim svojim idejama, programom.

Predsjednik SBB-a kazao je da on nema ništa protiv da ta stranka bude i lider opozicije.

Predsjednik DF-a Željko Komšić je istakao kako je razgovor sa HDZ-om BiH prihvatljiv, ali samo zajedno sa BH blokom.

- Očekujemo kao blok da razgovaramo sa SDA, ali spremni smo i sa HDZ-om razgovarati na istu temu. Ono što je nama važno kao bloku je da imamo zajedničku poziciju, zajednički stav, mi se tu držimo zajedno i nijedna odluka koja bude donošena o bilo čemu neće biti donesena samostalno od bilo koje stranke.

Komšić nije mogao reći da li će do tog sastanka doći do 6. decembra kada je zakazana konstituirajuća sjednica PD PS BiH.

Komšić je kazao da BH blok ne mora biti dio vlasti, ali je cilj da se situacija smiruje, stabilizuje i da se krene u konkretan rad.

- Ne treba dalje ići u bilo kakvo zatezanje političke situacije. Ako hoće i drugi partneri, staviti sve stvari na sto i mi smo spremni da pričamo. Imamo neke svoje stavove, ali otvoriti priče ako treba i o promjeni Ustava, zakonodavstva.

Komšić je kazao da su jučer održali sastanak i sa ljudima iz Evropske unije koji su konstatovali da je stao reformski put.  

- Ljudi od nas očekuju da neki pomak napravimo. Bez obzira bili vlast ili opozicija da radite u interesu svoje zemlje - kazao je Komšić. 

Lider DF-a kazao je da ne može precizirati kad i kako će se vlast složiti, ali da će se ona konstituisati tamo gdje može i da ne moraju biti isti partneri na svim nivoima. 

Komšić je kazao da je pitanje da li je politički mudro nešto uraditi i kakve efekte postižete koristeći samo matematiku da pravite vlast.

- O tome smo razgovarali gospodin Kojović, Nikšić i ja i mi smo spremni razgovarati sa HDZ-om ali kao blok. Jedina logika je da dođete do nekih rješenja u razgovoru. Možda se i nećemo složiti, ali moramo razgovarati. Politika je daleko sofisticiranija djelatnost od matematike jer sve što radite imate posljedice.

#BiH