Članak

Izricanje presude za Orića i Muhića

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optužbi za ove zločine.

SARAJEVO, (Patria) - Drugostepeno vijeće Suda BiH, kojim predsjedava sudija Tihomir Lukes, 30. novembra će objaviti presudu Naseru Oriću, bivšem komandantu ARBiH u Srebrenici, i Sabahudinu Muhiću, pripadniku ovih snaga, koji su optuženi da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optužbi za ove zločine.

Ovaj slučaj poznat je po ključnom zaštićenom svjedoku O-1 za kojeg odbrana tvrdi da je potpuno nekredibilan svjedok, da je tokom kompletnog procesa više puta mijenjao iskaz i da je njegovo svjedočenje u potpunoj suprotnosti s iskazom ostalih svjedoka, ne samo odbrane nego i optužbe.

Lejla Čović, advokatica Orića, zaključila je da se radi o svjedoku koji je 11 puta osuđivan za djela teškog razbojništva i lažnog prijavljivanja, ali da je za njim izdata i potjernica zbog razbojničke krađe.

Tužilac Miroslav Janjić je u završnim riječima najviše pokušao da uvjeri Apelaciono vijeće da je O1 kredibilan, pa je čak i našao opravdanje za krivične i prekršajne postupke O1.

Sud je tokom saslušanja zaštićenog svjedoka O1 imao priliku vidjeti da je ovaj svjedok izuzetno nekredibilan, tvrdi odbrana, prvenstveno zbog činjenice da je prilikom svakog saslušanja, uključujući i saslušanje u prvostepenom postupku ali i na pretresu pred Apelacionim vijećem, mijenjao svoje iskaze i to, kako je navela, pokušavao bezuspješno pravdati neshvatljivim navodima.

#BiH