Članak

Lideri BH bloka jedinstveni: CIK mora donijeti odluku u skladu sa Ustavom FBiH

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH izrazio je nadu da će kod članova CIK-a prevladati odgovornost i svijest.

SARAJEVO, (Patria) - Centralna izborna komisija ni danas nije donijela odluku o popuni Doma naroda Federalnog parlamenta iako je od potvrđivanja izbornih rezultata prošao skoro mjesec. Lideri SDP BiH, DF-a i Naše stranke odnosno BH bloka traže od CIK-a da što prije donesu odluku u skladu sa Ustavom FBiH. 

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH izrazio je nadu da će kod članova CIK-a prevladati odgovornost i svijest.

-  I da će shvatiti da oni tu nisu ni ustavotvorac ni zakonodavac da su dužni da poštuju oni što je propisano Ustavom FBiH. I to što nema dogovora pokazuje da su se i oni malo pokolebali jer unazad 15-ak dana bila je neka kritična većina koja je bila spremna da izglasa da se koristi popis iz 2013. godine. Ja se nadam da i oni postaju svjesni onoga šta se dešava i šta bi se moglo desiti, šta bi moglo imati za posljedicu ukoliko donesu neustavnu odluku da je to ustvari definitivna podjela zemlje na tri etničke državice. To bi bila presuda svim multietničkim partijama - kazao je NIkšić dodavši da će se svim raspoloživim, demokratskim i pravnim sredstvima boriti protiv toga.

Predrag Kojović iz Naše stranke mišljenja je da u samoj Centralnoj izbornoj komisiji postoje određene podjele i da ne postoji jedinstven stav što je njemu zbunjujuće.

- Ne radi se ovdje šta mi mislimo ili kakav nam je stav o nekom pitanju nego se radi o tome šta piše u zakonu i u Ustavu FBiH, a postoji i obavezujuće mišljenje Federalnog zavoda za statistiku koji kaže da su stvari takve kakve jesu (da se koristi popis iz 1991. op.a.). Zbunjuje me da jedan organ uprave se predomišlja i nije u stanju da donese odluku koja mu je vrlo precizno definisana zakonom.

Lider DF-a Željko Komšić kazao je da će raspodjela mandata biti osnov i za konstituisanje vlasti na nivou FBiH, ali i na državnom nivou. Dodao je da je na CIK-u veliki teret, ali će morati donijeti odluku i to je zakonska obaveza.

- Da li će CIK naći modalitet da se Klub Srba u potpunosti popuni i ne znam da li se bave tim i bilo bi dobro da daju odgovore. Klub Srba će imati veći broj delegata nego što je to bilo u prethodnom mandatu ali on mora biti potpuno popunjen kao što je to Klub Bošnjaka i Hrvata - mišljenja je Komšić. 

#BiH