Članak

Sljedeće sedmice bit će poznati novi ministri u Vladi KS

Već na sljedećoj sjednici Skupštine KS koja bi mogla biti održana u drugoj sedmici decembra bit će predložen novi saziv Vlade KS. U toku su i dogovori oko Budžeta KS za 2019. godinu koji bi trebao bit

SARAJEVO, (Patria) - Šest političkih stranaka koje će zajednički formirati vlast u Kantonu Sarajevu dogovorile su raspodjelu resora. Blok stranaka ljevice koji čine Naša stranka, SDP BiH i DF dobili su mjesto premijera Kantona Sarajevo i šest ministarstava. Za premijera će biti predložen Edin Forto iz Naše stranke, potvrdio je danas predsjednik te stranke Predrag Kojović.

Kako je za Patriju potvrđeno iz više izvora, sljedeće sedmice bit će poznata sva imena budućih ministara.

Stranke ljevice preuzet će Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture i Ministarstvo pravde i uprave.

Blok stranaka političkog centra Narod i pravda, Savez za bolju budućnost i Nezavisna bosanskohercegovačka lista predložit će kandidate za Ministarstvo finansija, Ministarstvo za boračka pitanja, Ministarstvo privrede, Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Za sada nijedna politička stranka ne želi reći za koja ministarstva će predložiti kandidata, jer su još uvijek u toku završni pregovori. 

Već na sljedećoj sjednici Skupštine KS koja bi mogla biti održana u drugoj sedmici decembra bit će predložen novi saziv Vlade KS. Podsjećamo, u srijedu je održan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine na kojoj je izabrano rukovodstvo. Predsjedavajući je Elmedin Konaković, a dopredsjedavajući su Danijela Kristić, Smiljana Viteškić i Vibor Handžić. 

U toku su i dogovori oko Budžeta KS za 2019. godinu koji bi trebao biti usvojen do kraja ove godine. 

#BiH