Članak

Delegacije SDA i HDZ BiH o formiranju vlasti

Nikšić je kazao da se vlast formira na onim nivoima gdje je bilo moguće izbjeći nacionalne stranke, ali da je izborna volja građana pokazala da su HDZ BiH i SNSD nezaobilazni kada je riječ o državnoj

MOSTAR, (Patria) – U Gradskoj vijećnici u Mostaru danas popodne bit će održan sastanak delegacija HDZ BiH i SDA koje će predvoditi predsjednici stranaka Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

To će biti prvi zvanični susret dvije delegacije na kojem će se razgovarati o uspostavi vlasti nakon Općih izbora u BiH. Čović je u više navrata istaknuo da će izmjene Izbornog zakona biti osnovni uslov za pregovore sa potencijalnim koalicionim partnerima. 

Čović je ranije održao sastanak sa Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a s kojim je dogovorio saradnju gdje god to bude moguće. Obojica su poručila da čekaju trećeg (bošnjačkog) partnera i da im je svejedno ko će to biti.

Čović je prije nekoliko sedmica održao i sastanak sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem ali do danas nije poznato šta su dogovorili.

Radončić je u četvrtak održao sastanak sa predsjednicima tri stranke SDP BiH Nerminom Nikšićem, Demokratske fronte Željkom Komšićem i Naše stranke Predragom Kojovićem koji čine BH blok, s kojima je razgovarano o formiranju vlasti na nivou FBiH i BiH.

Kako su istakli svi učesnici sastanka, otvoreni su za razgovore sa HDZ BiH, te su napomenuli da ne treba povlačiti poteze koji će dodatno blokirati pozitivne procese u BiH i usporiti njen evropski put.

BH blok nastupit će jedinstveno tokom razgovora i sa SDA i sa HDZ BiH. BH blok u Federalnom parlamentu ima 32 zastupnika, a u Predstavničkom domu PS BiH 10 zastupnika.

Nikšić je kazao da se vlast formira na onim nivoima gdje je bilo moguće izbjeći nacionalne stranke, ali da je izborna volja građana pokazala da su HDZ BiH i SNSD nezaobilazni kada je riječ o državnoj vlasti. Potcrtano je da BH blok ne mora biti dio vlasti, ali je evidentno da postoji šira podrška i drugih političkih stranaka tom bloku. 

Radončić je jasno istakao da pregovori SBB sa SDA nisu izgledna opcija te da Izetbegović ima druge stranke s kojima može razgovarati. Predsjednik SBB-a je kazao da ta stranka može biti i lider opozicije.

#BiH