Članak

Jovanović u Skupštini Srbije govorio o posljedicama nepriznavanja srebreničkog genocida

Jovanović je rekao da je za njega neprihvatljiva ideja da bilo ko od političara arbitrira je li Srebrenica genocid ili nije.

BEOGRAD, (Patria) - Predsjednik LDP-a i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Čedomir Jovanović rekao je u petak na sjednici Skupštine u Beogradu da je Rezolucija Europskog parlamenta o tome da Srbija prije ulaska u EU treba priznati genocid u Srebrenici očekivana i jedina logična posljedica nakon što je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić dala intervju za Deutsche Welle.

Brnabić je u emisiji na DW izjavila: „Ne mislim da je bio genocid. Mislim da je… znate, mislim da je bio užasan, užasan zločin, ali genocid je u suštini kada… genocid je kada pobijete cijelu populaciju, žene, djecu, a to ovdje nije bio slučaj.“ 

Zastupnici Europskog parlamenta su nakon toga, u okviru rasprave o Izvještaju o napretku Srbije usvojili amandman o Srebrenici slovenskog zastupnika Igora Šoltesa.

„Parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih srpskih zvaničnika; podsjeća ih da je puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je naslijedio, također uključuje puno prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka; naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU“ stoji u amandmanu Šoltesa koji je usvojen.

Jovanović je rekao da je za njega neprihvatljiva ideja da bilo ko od političara arbitrira je li Srebrenica genocid ili nije. 

„Jeste. Tačka. I tu se ništa neće promijeniti našim negiranjem svega toga, osim što ćemo još jedanput dati novu argumentaciju svijetu da nije problem Srba bio u Miloševiću, Karadžiću i Mladiću, da je on mnogo dublji“, rekao je Jovanović.

„Srbija nije odgovorna za taj genocid. Tu je presudu donio Međunarodni sud pravde u Haagu, onaj pred kojim smo mi tražili pravdu za Kosovo.  Ali je Srbija proglašena odgovornom zbog toga što genocid nije spriječila. I jesmo odgovorni. Naša vojska, policija, sigurnosne strukture su znale šta se dešava tog jula u Bosni; od Bihaća do Srebrenice. Mi smo odgovorni i zato što one koji su genocid izvršili nismo sankcionisali, mi smo ih štitili, i što njegujemo tu kulturu negiranja genocida“, dodao je Jovanović.

Lider LDP je rekao da se u slučaju genocida u Srebrenici ne radi o odgovornosti srpskog naroda, već o odgovornosti jedne politike, a to su, kako je istakao, „i generali koji su ratovali, i političari koji su formulisali tu politiku, i intelektualci koji su joj davali nepostojeći smisao, ali i popovi koji su kadili i ispraćali Škorpione dok su išli u nova klanja.“

„Njima je ta presuda namijenjena, a ne mojoj djeci, i drugoj“, rekao je.

„Gdje čete vi u Europu kada Europa ima 365 dana, i jedan dana kada je posvećen žrtvama srebreničkog genocida. Hajmo onda u Mianmar, hajmo kod Talibana, to tamo ne važi“, kritikovao je Jovanović, prenosi Patria.

#BiH