Članak

The Guardian: Građani zasićeni korupcijom traže istinu o smrti mladića

Njegova borba razvila se u veći pokret građana koji su zasićeni korupcijom i onim što nazivaju slabom vladavinom prava u Bosni. Manji protesti solidarnosti i podrške održani su prošle sedmice u Hrvats

LONDON, (Patria) - Ugledni londonski The Guardian podsjetio je u današnjem izdanju prostor i protestima građana u Banja Luci, koji traže istinu i pravdu za ubijenog mladića Davida Dragičevića.

The Guardian piše kako građani na protestima pored istine o ubistvu mladića traže i ostavku ministra unutrašnjih poslova entiteta RS Dragana Lukača. Prema pisanju britanskog lista, hiljade okupljenih građana smatraju Lukača odgovornim za zataškavanje istine o ubistvu Davida Dragičevića.

"Tokom devet mjeseci od trenutka kada je David Dragičević pronađen mrtav u potoku u Banjoj Luci, šest dana nakon što je nestao, njegov otac Davor Dragičević svakog je dana protestvovao na gradskom trgu zahtijevajući istinu. 

Njegova borba razvila se u veći pokret građana koji su zasićeni korupcijom i onim što nazivaju slabom vladavinom prava u Bosni. Manji protesti solidarnosti i podrške održani su prošle sedmice u Hrvatskoj i u Srbiji ", navodi se u tekstu The Guardiana.

List također piše kako su građani nakon višesatnih protesta u centru grada uspjeli spriječiti koncert popularnog pjevača Harisa Džinovića.

"Ulica neće krojiti političke odluke u Republici Srpskoj", prenosi The Guardian izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika

The Guardian također navodi kako su se građanima na ulici pridružili i neki opozicioni političari, ali kao građani, a ne u svojstvu funkcionera.

#BiH