Članak

Elizabeth Warren objavila kandidaturu za predsjedničke izbore u SAD-u 2020. godine

Ona je u video poruci poručila kako je njena vizija Amerike jednaka šansa za sve ljude, a ne samo za one bogatije.

WASHINGTON, (Patria) - Demokratska senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren objavila je danas zvaničnu nominaciju za kandidatkinju Demkratske stranke na predsjedničkim izborima u SAD-u 2020. godine.

Već mjesecima se njeno ime spominjalo u američkim medijima kao mogućeg kandidata, a posljednjeg dana ove godine Warren je objavila službeni početak kampanje.

Ona je u video poruci poručila kako je njena vizija Amerike jednaka šansa za sve ljude, a ne samo za one bogatije.

„To je Amerika za koju se borim. I zbog toga danas pokrećem istraživačku komisiju za predsjednika“, poručila je Warren.

Warren je današnjom objavom postala prva oosba iz reda Demokrata koja je pokrenula zvaničnu kampanju za protivkandidata Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Da bi postala protivkandidatkinja Trumpu na sljedećim izborima, Warren prije toga mora osvojiti nominaciju na unutarstranačkim izborima u Demokratskoj stranci.

„Naša vlada trebala bi raditi za sve nas, ali ona je postala alat za bogate i dobro povezane ljude. Ako se organizujemo zajedno, ako se budemo zajedno borili, ako im se zajedno suprostavimo, možemo pobijediti“, poručila je Elizabeth Warren.

Elizabeth Warren rođena je 1949. godine u Oklahoma Cityju, savezna država Oklahoma. Do 1996. godine bila je Republikanka, a onda je prešla u redove Demokrata. Smatra se dijelom progresivnog dijela Demokratske stranke i zagovornicom lijevih ideja, prije svega kada je u pitanju ekonomija.

Warren je svojom dugogodišnjom borbom stekla veliku popularnost među doseljenicima, siromašnijim dijelovima društva, te osobama bez zdravstvenog osiguranja.

#Svijet