Članak

Stoltenberg: Bosna i Hercegovina daje značajan doprinos NATO operacijama

On je rekao da su bezbijednost i stabilnost Zapadnog Balkana izuzetno važni za NATO „i mi imamo čvrste odnose sa svim zemljama u regionu.“

PODGORICA,(Patria) - Učešćem u važnim NATO misijama, poput one u Avganistanu i na Kosovu, spremnošću da izdvoji dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbranu, Crna Gora je pokazala da je naš pouzdan i čvrst saveznik, kazao je u intervjuu za podgoričku „Pobjedu“ generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg, prenosi Patria.

On je rekao da su bezbijednost i stabilnost Zapadnog Balkana izuzetno važni za NATO „i mi imamo čvrste odnose sa svim zemljama u regionu.“

“Nadgledao sam proces pristupanja Crne Gore u NATO, koji je povećao sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Takođe sam blisko sarađivao sa vlastima u Skoplju, podržavajući evroatlantske aspiracije njihove zemlje. U tom smislu, pozdravljamo rad na implementaciji sporazuma o imenu koji je u toku i radujem se što će Makedonija biti 30. članica NATO, nakon što nacionalne procedure budu završene. Bosna i Hercegovina takođe daje značajan doprinos NATO operacijama i mi u potpunosti podržavamo njihov evroatlantski integracioni put“, rekao je Stoltenberg.

U aprilu 2019. godine NATO će obilježiti 70. godišnjicu postojanja. Odgovarajući na pitanje šta vidi kao najveća dostignuća Alijanse, a gdje misli da je Alijansa mogla da uradi više Stoltenberg je naglasio da je NATO svih ovih godina bio garant mira i sigurnosti širom evroatlantskog područja, kroz čvrstu transatlantsku vezu.

#BiH