Članak

Markovina: Ne možete tražiti prava za svoj narod i uskraćivati prava tamo gdje vi vladate

Postoji nekoliko problema u vezi sa Deklaracijom HNS-a, a jedan od najvećih je glorifikacija i afirmacija politike takozvane Herceg-Bosne, rekao je za N1 historičar Dragan Markovina

(Patria) - Postoji nekoliko problema u vezi sa Deklaracijom HNS-a, a jedan od najvećih je glorifikacija i afirmacija politike takozvane Herceg-Bosne, rekao je za N1 historičar Dragan Markovina, nakon što je ta nevladina organizacija na čelu sa Draganom Čovićem 26. januara usvojila dokument kojim se poziva na novi unutrašnji preustroj Bosne i Hercegovine, kao i odbacivanje kvalifikacije „udruženi zločinački pothvat“, kako je Haški sud presudio čelnicima Republike Hrvatske i Hrvatske zajednice Herceg Bosna zbog rata u BiH.

"Nema šta nijedna politička institucija prihvatati i odbacivati kvalifikacije suda. To nije tema akademske i političke rasprave, to je činjenično i pravno utvređno", rekao je Markovina, prenosi NAP.

"Ne želim reći da ne postoji hrvatski problem ili pitanje u BiH, ali to ne znači da je uvijek istinit", rekao je.

"Ne možete s jedne strane to tražiti /prava za jedan narod/, a tamo gdje imate vlast, konkretno Mostar, gdje imate priliku pokazati kako vidite BiH u višenacionalnoj sredini, vi imate jednaku vrstu radikalnog nacionalizma i imate ulice koja nose imena po ustaškim ministrima", rekao je Markovina za N1, koji je podsjetio da su hrvatski politički predstavnici glorifikovali Haški sud kada je oslobodio Antu Gotovinu, a odbacili ga i negirali kada je donesena presuda u slučaju Haške šestorke i Udruženog zločinačkog poduhvata.

Kompletan razgovor dostupan na web sajtu N1.

#BiH