Članak

Dodik, Komšić i Džaferović danas u Briselu: BiH što prije da dobije status kandidata

Evropski put BiH biće glavna tema u razgovorima

BRISEL, (Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović susrest će se sa potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini u Briselu. Članovi Predsjedništva BiH odlaze u prvu posjetu Briselu od stupanja na dužnost.

Evropski put BiH biće glavna tema u razgovorima. Članovi državnog Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić iskazali su nadu da će BiH što prije dobiti status kandidata za članstvo u EU, jer bi to bilo ''dobro, mudro i pametno, ne samo za BiH nego i za cijeli region i EU''.

Šefik Džaferović je istakao da su odgovori na dodatna pitanja EK ''praktično završeni, te da odlaze s tom viješću u Brisel.''
Kandidatski status za BiH priželjkuje i Željko Komšić.

-    Mi idemo sa porukom da bi bilo dobro, mudro i pametno ne samo za BiH nego i za zemlje EU da BiH dobije kandidatski status. Tačno je da mi nismo onakvi kakvim bi nas možda željeli vidjeti u Briselu ali bojimo se da svaki izgubljeni dan, mjesec i godina, jer idu izbori za Evropski parlament, treba se formirati nova evropska Komisija, i ta godina koju možemo da izgubimo može biti jako štetna ne po BiH nego i po cijelu regiju. I ta odluka koju mogu da donesu možda liči na tehničku odluku ali duboko je politička odluka – kazao je Komšić.

 

#BiH