Članak

Proces teče: Čekaju se upute Agencije za zaštitu ličnih podataka i kreće se u provjeru diploma

U Parlamentu Bosne i Hercegovine nedavno je od svih uposlenika zatraženo da dostave diplome o stečenoj stručnoj spremi

SARAJEVO, (Patria) - U Parlamentu Bosne i Hercegovine nedavno je od svih uposlenika zatraženo da dostave diplome o stečenoj stručnoj spremi, a provjeravat će se diplome dodjeljivane u visokoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.

Kenan Vehabović, sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji je I potencirao provjeru svih diploma uposlenika Parlamenta. Čeka odgovor od Agencije za zaštitu ličnih podataka o tome kako ispoštovati zakon, a uraditi posao.

- Zatražio sam provjeru diploma za sve uposlene u Parlamentu BiH, najvišeg zakonodavnog tijela u Bosne i Hercegovine. Prvo je moja diploma na spisku za provjeru, pa svih ostalih uposlenika. Od toga se neće odustati. Čekam instrukcije od Agencije za zaštitu ličnih podataka, a nakon toga inspekcija nek odradi svoj dio posla – kazao je Vehabović.

Krivotvorenje diploma i njihova zloupotreba je dugogodišnji problem bh. institucija, koji je zasluženu pažnju zadobio tek u proteklom periodu kada su novinari online magazina Žurnal objelodanili kako se kupuju diplome srednje škole.
Nakon inicijative Vehabovića provjere diploma zatražila je I Vlada Federacije kao I Parlament Federacije. Za sada se po ovom pitanju nisu izjašnjavali u Vijeću ministara.
 

#BiH