Članak

Povlačenje priznanja Kosova: Tražiti nešto od Mijanmara  

Ko su zemlje koje su povukle priznanje Kosova. Sent Kits and Nevis je povukao priznanje. Radi se o dva ostrvca sa 260 hiljada stanovnika koja prostorno iznose šestinu opštine Zenica

Piše: S. Omeragić


Ko su zemlje koje su povukle priznanje Kosova? Kada je Republika Palau objavila da neće priznati Kosovo sve do njihovog konačnog dogovora, u posjetu Beogradu je došao predsjednik ove republike Tomi Remegens.     

Ta ostrvska zemlja u Zapadnom Pacifiku stekla je nezavisnost 1994. otkad je u slobodnom savezu sa SAD. Ima 20 hiljada stanovnika i veličine je trećine opštine Konjic u Bosni i Hercegovini.

Sent Kits and Nevis je povukao priznanje. Radi se o dva ostrvca sa 260 hiljada stanovnika koja prostorno iznose šestinu opštine Zenica. Sao Tome i Principe ima 187 hiljada i 1001 kvadratni kilometar što je za 170 kilometara manje od površine opštine Konjic ili Zenice.

Ovo su tri male državice koje su povukle priznanje Kosova, a sve zajedno su koliko i jedna malo veća opština u BiH.   

Ima i onih teritorijalno puno većih, ali sa malim brojem stanovnika. Solomonska ostrva, koja su takođe povukla priznanje imaju 470 hiljada stanovnika i 28.450 kvadratnih kilometara.

Surinam, je jedina južnoamerička država koja je povukla priznanje. Ima samo 440 hiljada stanovnika ali je veličine dvije Srbije.

Ministar vanjsklih poslova Behdžet Pacoli optužio Srbiju da nudi svoje stare viškove oružja državama za povlačenje priznanja.

Slijede povlačenja priznanja od afričkih država, u kojima je teško sirotinjsko stanje. Gvineja Bisau ima 1,8 miliona stanovnika i 36 hiljada kvadratnih kilometara. I ima 1.900 dolara po glavi stanovnika. Burundi ima 27,5 hiljada kvadratnih killometara i osam miliona stanovnika. Burundi je jedna od dvije najsiromašnije zemlje u svijetu.  Liberija ima 111 hiljada kvadratnih kilometara i 3,3 miliona stanovnika. I samo 900 dolara po glavni stanovnika.   Madagaskar je ogromno afričko ostrvo. Priopada skupini 20 najsiromašnijih zemlja svijeta sa manje od 250 dolara po glavi stanovnika.

To je ovih deset zemalja koje je Srbija vezala za sebe protiv priznanja Kosova. Egipat je obećao ministru Ivici Dačiću da neće uspostaviti odnose sa Kosovom.

Danas, 29. januara, Dačić je osvanuo i u dalekom Mijanmaru, bivšoj Burmi. I sastao se sa ministricom vanjskih poslova Aung Suu Kyi. To je ona osoba kojoj se oduzimaju nagrade koje je dobila od civiliziranog svijeta zbog stravičnog genocida nad Rohinjama, o čemu mudro šuti. Dok cijeli svijet sve više osuđuje režim u Mijamnaru, ministar Dačić ide tamo da spriječi još jedno priznanje Kosova. Aung Suu Kyi je obećala da neće priznati Kosovo. Sve što je do sada izgubila na međunaropdnom planu, Srbija je uglavnom izgubila zbog zločina u bivšoj Jugoslaviji. Tražiti nešto od režima u Mijanmaru je stvarno neobjašnjivo zdravom razumu.  Šta o ovim akcijama vanjske politike misle u Srbiji najbolje je objasnio jedan komentar na FB-u: „Bolje, više, luđe.“

#BiH