Članak

Esad Bajtal: Pod kojim principima BH Blok može ući u vlast sa nacionalnim strankama

Grupa intelektualaca ranije je poručila da bi ulazak BH Bloka u vlast sa nacionalnim strankama nakon izbora 7. oktobra značio i krah ljevice u BiH koju čine SDP, DF i Naša stranka.

SARAJEVO, (Patria) - Na to pitanje /da li BH Blok treba ići u vlast sa nacionalnim strankama/ se može gledati principijelno i situaciono. Kada gledamo principijelno, onda je stvar vrlo jasna, zapravo je crno-bijela, u pitanju su dva koncepta: ulje i voda, koji se ne mogu sastaviti. Situaciono, ili kako to filozofi kažu, kontekstualni pogled na situaciju kaže da bi se sa stanovišta primarnog cilja, koji se zove država, trebalo ili moralo razmišljati i o ovoj drugoj mogućnosti, rekao je to u srijedu navečer u emisiji „Odgovorite ljudima“ na Federalnoj televiziji sociolog Esad Bajtal, odgovarajući na pitanje urednika Darjana Babića da li BH Blok treba ući u vlast sa nacionalnim strankama ili ostati u upoziciji.

Grupa intelektualaca ranije je poručila da bi ulazak BH Bloka u vlast sa nacionalnim strankama nakon izbora 7. oktobra značio i krah ljevice u BiH koju čine SDP, DF i Naša stranka.

„Ta druga mogućnost, taj ulazak u koaliciju ima jedan uslov bez koga se ne može“, rekao je Bajtal, objašnjavajući da bi koncept BH Bloka sa naciolanim strankama u vlasti morao u sebi imati sve mehanizme građanskog interesa.

„Ako ulazak u tu priču osigurava uspon građanstva, i konačne borbe za istinske, moderne, civilizacijske ciljeve, onda se može naravno i o tome razmišljati“. Bajtal je rekao da danas u Bosni i Hercegovini ne postoje građani, već „imamo razdružene etno-podanike, koji će vječito biti na gubitku sve dotle dokle ne istupe kao združeni građani“. Bajtal smatra i to da bi eventualni ulazak BH bloka u vlast morao imati cilj da riješi te probleme, a ne da bi se ušlo u vlast radi vlasti.

Na pitanje može li BH blok amortizirati nacionalizam u Bosni i Hercegovini, Bajtal je rekao da je zadatak BH bloka, kako ga on razumije, upravo to, amortizacija nacionalizma, ili da ga se skine sa političke scene kao što je skinut tamo gdje su građani vlastitom sviješću našli snage da to učine.

„BH blok mora ići kao tom cilju, mora biti otvoren i transparentan da bi dobio podršku građana“, rekao je Bajtal. 

Za Bajtala kriterij svake politike ima samo tri tačke: život, dostojanstvo građana i budućnost njihove djece.

„Ona politika koja izda ove principe, to je propala politika, njoj sigurno budućnost ne ide u susret, ma šta ona činila“, rekao je Bajtal.

#BiH