Članak

Dodik u Beogradu: Republika Srpska nema koristi od BiH, živimo idealizme koji su nam nametnuti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandom Vučićem

BEOGRAD, (Patria) - Svi razgovori u Briselu su išli u tom pravcu, da se utjecaj situacije sa Kosovom ne prenese na BiH. Rekao sam da je to nemoguće i javnost to percepira na način koji je veoma jasan. Naprosto, Republika Srpska smatra da u BiH nema vidljive koristi. Mi smo tu da živimo neke idealizme koji su nama sa strane nametnuti“, rekao je novinarima u Beogradu predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandom Vučićem. 

„Najbolji okvir za razvoj multietničkih odnosa bila je Jugoslavija. Ta Jugoslavija je otišla i srušena je. Danas sa podjelama koje su vidljivije mi pokušavamo da izgradimo zemlju u kojoj nema kohezionih elemenata. To sam pokušao i da objasnim i u EU, da BiH ima cilj da ide u EU, ali da se ne može posmatrati BiH samo na realizaciji i podršci individualnih prava, a da kolektivna ostanu u historiji", kazao je Dodik, prenosi N1.

RTRS javlja da je Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Srbije izjavio da saradnja Srbije i Republike Srpske nikada nije bila bolja nakon čega je izrazio zadovoljstvo što je danas dogovoreno da početkom godine budu započeti radovi na autoputu Kuzmin - Bijeljina.

„Moj poziv je da se izmaknemo od dnevnopolitičkih tema i da se fokusiramo na važna pitanja. Ne smijemo biti naivni. Mi smo sa zebnjom prihvatali priču o integraciji samoproglašenog Kosova i Albanije. U Briselu je vješto izbjegavana priča da se ovakvo pravo primijeni na Republiku Srpsku i Srbiju“, dodao je Dodik.

On je naglasio da u Predsjedništvu BiH postoje različiti stavovi o Kosovu, ali je njegov stav, kako kaže, da se prati stav Srbije i da je veoma važno da se okupe svi važni faktori kako bi se riješio problem Kosova.

Vučić je nakon sastanka istakao da je upoznao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa svim što se zbiva u Srbiji, pogotovo o Kosovu, a prvenstveno o taksama Prištine.

Kako kaže razgovarali su i o trenutnoj situaciji u BiH, te novim projektima.

„Dobio sam sve nephodne informacije o situaciji u BiH i Republici Srpskoj. Razgovarali smo o saradnji koju intenzivno nastavljamo. Naša trgovinska razmjena dostigla je vrhunac i Srbija je prvi spoljnotrgovinski partner Republike Srpske, ali i BiH“, dodao je predsjednik Srbije, prenosi RTRS.

Vučić je spomenuo i projekte koji će biti realizovani u narednom periodu - izgradnja autoputa od Bijeljine do Kuzmina, a koji bi se spojio sa autoputem Beograd - Sarajevo. On je izrazio nadu da će već sredinom juna on i Dodik otvoriti radove.

"Do 1. juna biće završena dokumentacija. Do kraja ili sredine juna da se pokrene taj projekat u građevinskom smislu", rekao je Vučić.

"Ljudima u BiH mora da bude jasno da je Srbija nezaobilazni faktor u regionu. Sve projekte koji se ponude iz Federacije, Srbija bi izabrala i podržala, ali takvih projekata nema", rekao je Dodik, prenosi RTS.

#BiH