Članak

Muriz Memić u Tužilaštvu BiH nastavio sa davanjem iskaza u predmetu ubistva sina Dženana

Naredne sedmice Memić će nastaviti sa davanjem iskaza.

SARAJEVO, (Patria) - Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića, danas je u Tužilaštvu BiH nastavio sa davanjem iskaza u predmetu ubistva njegovog sina. Memić je skoro tri sata govorio o okolnostima koje su njemu poznate kada je riječ o višemjesečnoj istrazi koja se vodila i o oprečnim informacijama koje su mu prezentirane i od strane nadležnih, ali i na druge načine. 

Naredne sedmice Memić će nastaviti sa davanjem iskaza. Na saslušanje će biti pozvano i nekoliko osoba koje će govoriti o umiješanosti određenih tužilaca Tužilaštva KS i nekih policijskih službenika u zataškavanje ubistva Dženana Memića. 

Memić je počeo sa davanjem iskaza krajem decembra 2018. godine. Tada je govorio o povredama i razgovoru sa doktorom Alijom Čeljom koji je potvrdio da povrede na glavi Dženana Memića ne odgovaraju saobraćajnoj nesreći. Doktor Čeljo nikada nije saslušan u Tužilaštvu KS, iako se istraga za ubistvo vodila sve do 24. juna 2016. godine!

Memić je nakon izbora Gordane Tadić za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH izrazio očekivanje da će se profesionalno pristupiti slučaju ubistva njegovog sina te utvrditi istina i način stradanja nakon skoro pune tri godine od njegove smrti. 

Kantonalni sud u Sarajevu polovinom jula 2018. godine izrekao je oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću navodeći da nema dokaza da se dogodila saobraćajna nesreća kao i da povrede koje su uočene na tijelu Dženana Memića ne odgovaraju tipičnim povredama u saobraćajnim nesrećama, odnosno direktnom naletu vozila na pješaka.

Memić je početkom oktobra 2018. godine Tužilaštvu BiH predao krivičnu prijavu protiv 40 osoba koje su povezane sa slučajem Dženan Memić, među kojima su glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić, svi tužioci koji su radili na predmetu Memić, federalni  tužioci, više policajaca MUP KS.

#BiH