Članak

Vandalski čin za svaku osudu: Oštećena skulptura Rame koji doziva sina Nermina

Skulptura je oštećena i u martu 2017. godine kada je prepolovljena na pola.

SARAJEVO, (Patria) – Skulptura „Nermine, dođi“ umjetnika Mensuda Keče u Velikom parku ponovo je bila na meti vandala koji su iščupali lijevu ruku skulpture. Policija traga za počiniocem, a brojni građani koji su jutros prolazili pored Velikog parka osudili su taj degutantni čin.

Skulptura je oštećena i u martu 2017. godine kada je prepolovljena na pola, a državljanin Hrvatske koji je oštetio izmirio je nastalu štetu. Kako je kazao, nije imao namjeru oštetiti je već se fotografisati. Inače, skulptura Rame više nema ni cipele koja su bile postavljene, već samo čeličnu osnovu. 

Skulptura "Nermine, dođi" posvećena je ubijenima u srebreničkom genocidu, a otkrivena je u junu 2015. godine. Djelo je načinjeno od betona, armature, plastike i silikona, predstavlja jednu od najpotresnijih dokumentovanih trenutaka iz Srebrenice 1995. godine. Na tabli koja je postavljena uz samu skulpturu navodi se:

- Jedan od napotresnijih prizora Srebreničkog genocida nad nedužnim bošnjačkim stanovništvom je scena kada otac Ramo doziva svog sina Nermina da se preda i da im srpski vojnici tobože neće „ništa“. Ramu i njegovog sina Nermina je tim za ekshumaciju pronašao u masovnoj grobnivi nedaleko od Srebrenice 2008. godine. 

 

#BiH