Članak

Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije izdalo saglasnost za obilježavanje 1. marta

U saopćenju se navodi da je svaki ambasador Bosne i Hercegovine predstavnik Bosne i Hercegovine u zemlji prijema i dužan je da provodi vanjskuh politiku BiH

SARAJEVO, (Patria) - Povodom interesovanja pojedinih medija oko mogućeg obilježavanja 1. marta u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH i uloge Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstvo obavještava javnost da nije izdalo niti jednu saglasnost za organizovanje obilježavanja 1. marta, jer ne postoji zakon koji definiše 1. mart, niti bilo koji drugi datum, kao državni praznik koji bi se trebao obilježavati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, saopćeno je iz Ministarstva.

U saopćenju se navodi da je svaki ambasador Bosne i Hercegovine predstavnik Bosne i Hercegovine u zemlji prijema i dužan je da provodi vanjskuh politiku BiH, u skladu sa Ustavom, zakonima, Strategijom vanjske politike i drugim propisima u BiH. 

„Za sve organizovane događaje u ambasadama i rezidencijama Bosne i Hercegovine odgovoran je ambasador, a jedino je Predsjedništvo BiH ovlašteno za ocjenu rada ambasadora u smislu sankcionisanja eventualnih kršenja zakona i propisa“, navodi se u saopćenju.
 

#BiH