Članak

‘Nezavisni odbor je nezavisan i od bilo kakve kompetencije’

Vlada Kantona Sarajevo smijenila je policijskog komesara Mevludina Halilovića. Prethodno je Nezavisni odbor komesara ocijenio ocjenom “ne zadovoljava”.

Piše A. Aljović    


Vlada Kantona Sarajevo pokušava smijeniti policijskog komesara Mevludina Halilovića. Prethodno je Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine Kantona komesara ocijenio ocjenom “ne zadovoljava”. Iz Nezavisnog odbora Haliloviću zamjeraju da je sigurnosna situacija u gradu narušena i da se komesar više bavi posljedicama nego aktivnom situacijom.
Komesar se, svakako, ne slaže sa takvom ocjenom. On je rekao da je njegova smjena politička. “Politička igra usmjerena protiv mene.” 

Ovo je jedna od rijetkih situacija da su upravu i jedna i druga strana. Sigurnosna situacija u Sarajevu jeste narušena. Građani to vide i bez Nezavisnog odbora. Grad je samo od prošle godine izgubio tri policajca. Ubijeni su brutalno. Dva od ta tri ubistva još nisu rasvijetljena i to dovoljno govori koliko su u Sarajevu nesigurni i građani.

Upravu je i komesar Halilović. Njega je politika i postavila 2017. godine, a sada ga je politika i smijenila. Kada je imenovan, imao je podršku iz SDA, ali je izgubio podršku nove skupštinske većine u Sarajevu okupljene oko građansih stranaka. To je tako. Kreacija jedne politike uvijek podrazumijeva likvidaciju druge, premda za to ne mora ni postojati neko racionalno objašnjenje. Hoću da kažem da je politika u Bosni i Hercegovini, uglavnom, reduktivna i zasniva se na istiskivanju onih koji nisu dovoljno sinhronizirani sa postojećom politikom.

Sam koncept Nezavisnog odbora koji ocjenjuje rad policijskog komesara u Sarajevu je besmislen. To je neka vrsta vrlo zavisnog nezavisnog odbora. Paradoksalno je da od sedam članova Odbora tri člana dolaze iz reda građana, i nemaju nikakve kompetencije iz oblasti sigurnosti. Izvjesna M. Alihodžić je usposlenica Ministarstva civilnih poslova, S. Čorbo je rukovodilac u “Argeti”, dok neke pretjerane veze sa radom policije nema ni treća članica Nezavisnog odbora iz reda građana, izvjesna S. Brković.  U Nezavisnom odboru ne sjedi niko sa, primjerice, Fakulteta za kriminalistiku, ili nekog drugog srodnog fakulteta. Dakle, podjednako bi trebalo odbaciti i pozitivnu i negativnu ocjenu tog Odbora. Jer, nedostatak kompetencije uvijek vodi u odsustvo bilo kakve ispravne odluke a otvara prostor za političke manipulacije. 

#BiH