Članak

Mektićevom pomoćniku počinje suđenje za ratne zločine, u Ministarstvu tvrde da ne znaju za optužnicu

Radenko Stanić, u vrijeme podizanja ali i potvrđivanja optužnice obavljao je funkciju pomoćnika ministra sigurnosti BiH Dragan Mektića

(Patria) - Domaća javnost sa velikim zanimanjem i dalje prati situaciju oko izbjegavanja Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH da suspenduje svog pomoćnika Radenka Stanića zbog optužbe za ratne zločine. Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine je djelimično potvrdio optužnicu u martu prošle godine, a koja Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića tereti da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Radenko Stanić, u vrijeme podizanja ali i potvrđivanja optužnice obavljao je funkciju pomoćnika ministra sigurnosti BiH Dragan Mektića. Mektić je nakon podizanja optužnice obećao da će suspendirati Stanića nakon što se optužnica potvrdi, ali to nije učinio.

Agenciji za državnu službu dostavljena je disciplinska prijava protiv još dva Mektićeva pomoćnika Ljubomira Kuravice, te Veljka Đurkovića (v.d. pomoćnik dok je Stanić na bolovanju). Agencija je prijavu dostavila i ministru Mektiću. U prijavi je navedeno da su Kuravica i Đurković prekršili Zakon o državnoj službi jer su propustili inicirati preventivnu suspenziju Radenku Staniću. 

Mišljenje o prijavi kao nadležni službenik ministru je dostavio Kuravica, koji je kazao da nema osnova za pokretanje postupka!?

U obrazloženju zašto Stanić nije suspendiran Kuravica koji je glavni inspektor Ministarstva sigurnosti između ostalog kaže da Sektor za pravne poslove i Inspektorat nisu zaprimili zvanični tužilački i sudski akt o izrečenom pritvoru, niti da je potvrđena optužnica! 

Iako sudski proces treba da počne, u Ministarstvu kažu da ne znaju za tu optužnicu!? Stanića i ostale Tužilaštvo BiH tereti da su tokom 1992. i 1993. godine postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Optužnicom su obuhvaćeni i ubistva i prisilni nestanci najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja, zlostavljanja, kao i pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva.

Zakon o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine na koji se pozivaju u Ministarstvu propisuje da se preventivna suspenzija koristi „ako je protiv državnog službenika pokrenut krivični postupak za krivično djelo za koje se izriče kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina“.

Da bi bilo još jasnije - za krivično djelo koje se Mektićevom pomoćniku Staniću stavlja na teret propisana je minimalna kazna od deset godina zatvora: „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva KZ BiH“.

Ko je Kuravica

Ljubomir Kuravica je radio u Graničnoj policiji BiH, a onda je dobio otkaz jer je utvrđeno da mu je lažna diploma. To nije bila prepreka da ga imenuju za glavnog inspektora u Ministarstvu sigurnosti. U međuvremenu se otkrilo da se Kuravica nalazi i na spisku osumnjičenih za zločin genocida u Srebrenici i da bi trebalo ispitati njegovu ratnu prošlost. 

#BiH