Članak

Hahn upozorio političke lidere zbog Bloka 7: BiH će morati plaćati milijardu eura zbog zagađenja

Novinarima se prvi obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je kazao da je bilo zanimljivo sjediti među toliko predstavnika stranaka.

SARAJEVO, (Patria) - Završen je sastanak evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna s predstavnicima 19 parlamentarnih stranaka.

Novinarima se prvi obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je kazao da je bilo zanimljivo sjediti među toliko predstavnika stranaka.

"Razgovarano je o Bloku 7. Hahn nas je upozorio da će BiH morati izdvajati milijardu maraka EU zbog zagađenja.Nadam se da ćemo brzo formirati vlast", rekao je Izetbegović i dodao da se BiH treba nastaviti kretati ka NATO-u.

Potom je svoj komentar sastanka dao i Nermin Nikšić, lider SDP-a, koji je kazao da najavljena zajednička izjava danas nije potpisana i poručio da "nije korektno odgovornost dijeliti na poziciju i opoziciju".

Nikšić kaže da je Blok 7 pitanje energetske stabilnost.

Lider Socijalističke partije RS Petar Đokić kazao je da je najvažniji ekonomski razvoj, ali da postoji mnogo pitanja oko kojih se može postići dogovor.

"Nije korektno što se traži da se odustane od Bloka 7, jer će se on graditi po najvišim evropskim standardima", dodao je Đokić.

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković kazao je da se govorilo o općim principima.

"Mi smo govorili o novom Vijeću ministara. Nedopustivo je da Vijeće ministara radi u tehničkom mandatu i zahtijevamo da se što prije formira novo kako bi se krenulo sa rješavanjem problema", rekao je Vidaković nakon sastanka.

Lider SDS-a Vukota Govedarica kaže da su stranke dobile izjavu koju su razmotrili, jer ima određenih primjedbi koje se trebaju usuglasiti.

"Evidentno je da građani napuštaju zemlju i nemamo dovoljan ekonomski rast", dodao je Govedarica.

On je istakao da je potrebno mijenjati koncept borbe protiv korupcije kao i da zagovara depolitizaciju javnih poduzeća.

"Vjerujem da možemo doći do jedinstvenog dokumenta koji može unaprijediti ekonomsku situaciju", izjavio je Govedarica novinarima u Sarajevu.

#BiH