Članak

Hahn: Formirati vlast na državnom i federalnom nivou

"Nadam se da će se politički subjekti u BiH usaglasiti s prioritetima i zamolio sam vlasti da rješavaju neka od pitanja koja su urgentna", kaže Hahn.

SARAJEVO, (Patria) - Nadam se da će se politički subjekti u BiH usaglasiti s prioritetima i zamolio sam vlasti da rješavaju neka od pitanja koja su urgentna, rekao je komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn nakon sastanka s bh. političkim liderima.

Hahn je u izjavi novinarima kazao da već dvije godine čekaju na imenovanje kontakt osobe za EUROPOL iz BiH.

"Kada je riječ o migracijama, imamo određen broj migranata koji je prisutan u BiH, ali vjerujemo da je to broj kojim se može upravljati. Pružit ćemo bilo kakvu podršku, ali nam s druge strane treba jasna struktura nadležnosti između različitih nivoa vlasti i tu se suočavamo sa zbrkom", poručio je komesar Han.

Komentarišući odgovore koje su bh. vlasti dostavile, Hahn je rekao da u okviru Evropske komisije rade na izradi mišljenja.

"Bilo je više od tri hiljade pitanja, još 600 dodatnih koja su došla na osnovu inicijalnih odgovora, a na 22 pitanja nije odgovoreno i to se može dodatno uraditi", pojasnio je Hahn.

"Do kraja maja ćemo objaviti mišljenje o tom pitanju i ovo je vrlo jasno rečeno s moje strane, ali pod uvjetom da se formira vlast, ne samo na nivou BiH već i Federacije BiH. Moramo imati vlast koja će nastaviti raditi na ovim pitanjima", poručio je Hahn političkim predstavnicima BiH.

Hahn je komentarisao i zdravstvo u našoj zemlji, kazavši da BiH ima najveća izdavanja po glavi stanovnika u regionu kada je sektor zdravstva u pitanju.

Kada je riječ o mogućnosti da BiH postane članica Svjetske trgovinske organizacije Hahn kaže da se to može desiti kada budu usvojeni propisi o kvaliteti goriva.

"Optimista sam, ali znate kako je u životu, za sve je potrebno dvoje. Ja mogu samo potvrditi spremnosti i svaki oblik podrške. EU se percipira kao jedna sila koja se razlikuje od drugih i možda se čini kao da stalno nešto zahtijevamo, ali sve što radimo jeste da unaprijedimo kvalitet života građana u BiH i da im pomognemo da ostanu u svojoj zemlji", rekao je Hahn novinarima u Sarajevu, javlja agencija Patrija.

#BiH