Članak

Smrt Joze Leutara: Prvo otkrijete ubice, pa obilazite njegov grob na Maslinama

Navršeno je 20 godina od smrti zamjenika federalnog ministra unutrašnjih poslova pokojnog Joze Leutara

Piše: A. Čorbo-Zećo


Navršeno je 20 godina od smrti zamjenika federalnog ministra unutrašnjih poslova pokojnog Joze Leutara. Tim povodom, delegacija Federalne uprave policije posjetila je mjesto ukopa pokojnog Leutara koje se nalazi na groblju Masline u Mostaru, gdje je položen vijenac i odata počast.

Iz FUP-a nas dalje izvještavaju da je isti dan u zgradi Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu postavljen stol sa fotografijom pokojnog zamjenika ministra gdje je delegacija Federalne uprave policije u 9 sati položila cvijeće i odala počast.

Leutarov grob danas je posjetio i Dragan Čović, dok je misa zadušnica služena u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru.

Sva ova ceremonija koju su iz FUP-a i HDZ-a priredili pokojnom Leutaru imala bi smisla tek da su otkrivene Leutarove ubice. 

Preminuo je od posljedica ranjavanja 1999. godine, nakon što je na njega izvršen atentat u Sarajevu u Alipašinoj ulici na Ciglanama, u blizini mjesta gdje je i stanovao. Leutarova smrt od tada do danas je veliki teret za bosanskohercegovačko društvo. Uglavnom je predmet manipulacija. Vrlo često se koristi i za podizanje međunacionalnih tenzija. 

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić u tom listu od 17. marta donosi tekst pod naslovom „Uz pomoć ‘države’ ubijen je Jozo Leutar. Krešić, između ostalog, navodi: „Za ubojstvo Leutara optužile su Hrvate, a na popisu onih koji nikada nisu optuženi između redova, uz ostala, stajalo je i ime tadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH i hrvatskog člana bh. Predsjedništva Ante Jelavića. Sve to bio je sastavni dio obavještajne hobotnice kojom je upravljao SDA te je i danas održava živom i koristi po potrebi.“

Premda Krešićeve tvrdnje nisu potkrijepljene nikakvim dokazima, one su uobičajene i već dvije decenije kontaminiraju bosanskohercegovački javni prostor. Osim toga, kao što su iz HDZ-a optužbe na račun SDA da stoje iza ubistva Leutara potpuno neutemeljene, tako je besmisleno i ponašanje kadrova iz SDA u Obavještajno-sigurnoj agenciji, FUP-u ili drugim pravosudinim tijelima Bosne i Hercegovine, koji nisu stvorili ambijent da se rasvijetli smrt Joze Leutara i jednom zauvijek društvo oslobodili te vrte napetosti. Kako da se građani Bosne i Hercegovine osjećaju sigurnim kada policija već dvije decenije nije u stanju pronaći ubicu svog šefa?
 
Sve liči na to da je smrt Joze Leutara namjerno ostavljena da lebdi iznad Bosne i Hercegovine, da će i nakon Dragana Čovića doći neki drugi čović, koji će na godišnjicu Leutarove smrti obilaziti njegov grob na Maslinama u Mostaru, služiti misu zadušnicu u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru, a da će Večernji list još dugo pisati da je „sve to bio sastavni dio obavještajne hobotnice kojom su upravljali Bošnjaci, te da tu obavještajnu hobotnicu i danas održavaju živom i koriste po potrebi.“

#BiH