Članak

Slučajevi Memić i Dragičević prekretnica za pravosuđe i sudbinu BiH

Hahn je Suzani i Murizu kazao da ih je primio i „kao otac i kao djed“ te da je Evropska unija dobro upoznata sa ova dva slučaja.

Piše: Amra Varatanović

Ovo mi je danas najvažniji sastanak, kazao je evropski komesar za proširenje Johannes Hahn nakon što je tokom posjete Sarajevu primio majku i oca ubijenih mladića Davida Dragičevića i Dženana Memića.

Suzana Radanović i Muriz Memić razgovarali su sa Hahnom otvoreno o svim problemima u bh. pravosuđu, političkom utjecaju na pravosudne procese, govorili su o korupciji i interesnim krugovima isprepletenim oko slučajeva njihove ubijene djece.

Odgovor komesara Hahna bio je vrlo precizan i jasan. Početkom aprila u BiH dolazi pravni stručnjak EU Reinhard Priebe koji je zaslužan za reformu pravosuđa u Sjevernoj Makedoniji. Priebe će sa svojim timom obaviti sastanak sa pravnim zastupnikom porodica Memić i Dragičević, advokatom Ifetom Feragetom, što bi za ove porodice mogla biti potpuno nova i neočekivana snaga.

Kako je to Hahn danas pojasnio, korjenita reforma pravosuđa bit će glavni uslov za Bosnu i Hercegovinu kada je riječ o ulasku zemlje u Evropsku uniju. Bez toga BiH neće moći napraviti ni korak dalje prema EU.

Hahnov susret sa roditeljima ubijenih mladića dolazi nešto više nakon tri mjeseca od susreta sa ambasadorima zemalja članica EU na kojem je upozoreno na politički utjecaj u bh. pravosuđu i na zataškavanje smrti dva mladića.

BiH je potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima od koje polazi i sva pravna legislativa Evropske unije. To će i biti osnova prema kojoj će Priebe izvršiti monitoring slučajeva Memić i Dragičević, postupanje pravosuđa, način na koji se vodila istraga ali i druge nepravilnosti na koje je ukazivano od samog početka.

Hahn je Suzani i Murizu kazao da ih je primio i „kao otac i kao djed“ te da je Evropska unija dobro upoznata sa ova dva slučaja. Ako je reakcija malo i zakasnila važno je da je do nje i došlo. Advokat Feraget u više navrata kazao je da će slučaj Memić, a zatim i Dragičević biti prekretnica za bh. pravosuđe i za BiH.

Porodica Dragičević polovinom ovog mjeseca izmjestila je posmrtne ostatke Davida Dragičevića iz Banja Luke u Austriju. Kako kažu, pravde za njihovo dijete nema u BiH, a mladićev otac za vlast u bh. entitetu Republika Srpska je etiketiran kao zločinac. On u Banja Luku više ne smije doći, a da ne bude uhapšen.

Porodica Memić ogorčena je na cjelokupni pravosudni sistem. Kako je moguće da glavna tužiteljica Kantona Sarajevo Dalida Burzić u isto vrijeme kada se protiv nje vodi disciplinski postupak zbog slučaja Memić bude izabrana za sutkinju Suda BiH?!

„VSTV nije nezavisno, politika bira ljude u pravosuđe“, bio je jasan Memić na sastanku sa komesarom Hahnom. Memić je Hahna upoznao i sa pritiscima koji postoje na Vrhovni sud FBiH uoči donošenja odluke po žalbi Tužilaštva Kantona Sarajevo u predmetu Memić!

Isuviše je vremena ukradeno porodicama da bi se više ijedan dan čekala pravda ako je nju i moguće dobiti nakon svih ovih godina. Priebova istraga mogla bi pokazati koliko je bh. pravosuđe zaista zarobljeno u raljama politike.

#BiH