Članak

OHR o Saboru HZ HB: Štetno i za građane koji tu žive

Oživljavati ideje iz vremena rata je neodgovorno i samo će dalje pogoršati situaciju, ocijenili su to iz OHR-a, nakon što je u Mostaru u srijedu održan Sabor Hrvatske zajednice Herceg – Bosne

SARAJEVO, (Patria) – Oživljavati ideje iz vremena rata je neodgovorno i samo će dalje pogoršati situaciju, ocijenili su to iz OHR-a, nakon što je u Mostaru u srijedu održan Sabor Hrvatske zajednice Herceg – Bosne. 

To samoproglašeno tijelo unutar Republike Bosne i Hercegovine osnovano je 1991. godine, nekoliko godina kasnije preimenovano u Hrvatsku Republiku Herceg Bosna, i na koncu ukinuto 1994. godine, za većinu Bošnjaka i Srba Hercegovine i Srednje Bosne predstavlja spomen na ratne užase. 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović misli drugačije. On je tokom  Sabora HZHB u Mostaru poručio da „trebamo očuvati nešto što je prevrijedno, a to je ovo ime Herceg Bosna...“ 

„Želim da na ovom saboru izaberemo adekvatno vodstvo prije svega predsjednika sabora koji može predvoditi kako bi sve dok se ne izborimo za svoju potpunu jednakopravnost na cijelom prostoru BiH predstavljene kroz legitimne predstavnike Hrvata u svakoj razini. Do tog vremena moramo do kraja organizirati HZ HB i sve druge institucije Hrvatskog naroda i tražiti zajedništvo“, rekao je Čović.
 
Poruke sa Sabora HZ HB nisu prihvatljive za OHR, međunarodnu instituciju odgovornu za nadgledanje provođenja civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini iz 1995. godine.
 
“Sve javne ličnosti i organi vlasti treba da se suzdrže od neodgovornog i nepoželjnog aludiranja na tragičnu blisku prošlost ove zemlje. Imajući u vidu da više od polovine građana BiH živi na ili ispod linije siromaštva, te da se procjenjuje da je u posljednjih pet godina 170.000 ljudi napustilo BiH, igrati na kartu podjela iz prošlosti i baviti se i oživljavati ideje iz vremena rata je neodgovorno i samo će dalje pogoršati situaciju, uključujući i za građane koji žive u dijelu zemlje na koji se pitanje odnosi. Takvi potezi su zapravo kontraproduktivni upravo za interese onih građana čiji se interesi navodno štite“, kaže za novinsku agenciju Patria Ljiljana Radetić, viša savjetnica OHR-a za vanjske i medijske odnose.

„Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira kontinuirano izražavaju svoju privrženost teritorijalnom integritetu i fundamentalnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, navodeći da neće biti prekrajanja mape BiH. OHR apeluje na sve političke lidere da prestanu živjeti u prošlosti i da svoju energiju ulože u pomirenje i osiguranje evropske budućnosti za BiH, za dobrobit svih građana”, kaže Radetić

#BiH