Članak

Radojičić u radnoj posjeti: Sarajevo i Banja Luka mogu zajedno puno više

Hadžibajrić je za Patriju kazao da je razgovarano o zajedničkim projektima i približavanju dva grada.

SARAJEVO, (Patria) - Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić boravio je danas u radnoj posjeti Sarajevu gdje je održao sastanak sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom, nekoliko ministara u Vladi KS ali i načelnikom općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem. 

Hadžibajrić je za Patriju kazao da je razgovarano o zajedničkim projektima i približavanju dva grada. Razmijenjena su dobra iskustva u oblasti prijevoza u Banja Luci po sistemu javno-privatnog partnerstva. 

"Mi smo njima dali sugestije vezano za prečistač kao što mi imamo u Butilama. Razgovarano je i o saradnji u oblasti kulture, sporta, komunalne privrede, obrazovanja. Sigurno je da će biti i uzvratna posjeta delegacije iz Sarajeva Banja Luci", kazao je starogradski načelnik. 

Gradonačelnik Radojičić istakao je kako je današnji sastanak protekao u prijateljskoj atmosferi i dogovorena je još bolja saradnja. 

"Ovo je jedinstven ekonomski prostor u kome sloboda kretanja roba, ljudi i kapitala treba biti potpuna. Bilo kakvo postavljanje prepreka je suvišno, kako između nas samih, tako i vani. U komunalnim uslugama i jedna i druga lokalna zajednica imaju pitanja funkcionisanja toplana, vodosnabdijevanja, kanalizacije i tretmana otpadnih voda, pitanja javnog saobraćaja. Imamo različita iskustva i u svemu ovome možemo pomoći jedni drugima. Sarajevo i Banja Luka mogu zajedno postići mnogo više i učiti jedni od drugih", naglasio je Radojičić.

Premijer Forto istakao je da će se raditi na unapređenju saradnje u svim oblastima gdje to bude moguće, ali jedan od prvih projekata je saradnja u turističkoj ponudi.  

Sarajevo će podržati Banja Luku u projektu evropske prijestolnice kulture 2024. 

 

#BiH