Članak

HS BiH o odluci Ustavnog suda BiH: Ponovo zid šutnje u "stožernoj" stranci

"Ukoliko država BiH nema mehanizme kojima će provoditi odluke i zakone čemu onda ovakve odluke", pitaju iz HS BiH.

SARAJEVO, (Patria) - Na zahtjev Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a za ocjenu ustavnosti obilježavanja dana RS-a Ustavni sud BiH donio je odluku da 9. januar nije u skladu s Ustavom BiH, što je još jedna u nizu odluka Ustavnoga suda BiH te se s pravom nameće pitanje, da li će i ova odluka, kao i veliki broj već donesenih a ne realiziranih, ostati samo mrtvo slovo na papiru, navodi se u reakciji Hrvatske stranke BiH na odluku Ustavnog suda.

"Ukoliko država BiH nema mehanizme kojima će provoditi odluke i zakone čemu onda ovakve odluke, da li je to predstava za javnost ili će konačno neko odgovarati za njihovo ne provođenje. Ukoliko ne podupirete odluke Ustavnoga suda onda ne podupirete niti Ustav BiH, a za tako nešto bi se u svakoj demokratskoj zemlji moralo odgovarati", poručuju iz HS-a BiH.

"Na žalost ponovno nailazimo na zid šutnje kod "stožerne" stranke. Za Bošnjake je 9. januar neustavan, da li je i za Hrvate, za neke da a za neke nismo sigurni", kažu iz HS BiH.

Iz ove stranke pozivaju aktualnog podpredsjednika RS Josipa Jerkovića da se očituje o odluci Ustavnoga suda BiH i da javno iznese svoj stav a i u ime Hrvata koje predstavlja u ovom entitetu.

"Ili ćete i dalje ostati fikus kojeg uredno 'zalijevaju', ali koji se suši i vene", kaže se u saopćenju HS BiH.

#BiH