Članak

Džaferović: Oni koji hoće u Vijeće ministara moraju se opredijeliti za vladavinu prava

To se odnosi i na Zakon o odbrani BiH, Strategiju o vanjskoj politici iz 2018. i odluke Predsjedništva BiH iz 2009., prema kojim je BiH aplicirala za Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

SARAJEVO, (Patria) - Vijeće ministara BiH može biti formirano odmah, ali stranke koje žele učestvovati u vlasti na državnom nivou moraju biti opredijeljene za vladavinu prava, poručio je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović, uoči početka sjednice Glavnog odbora SDA. 

Džaferović kaže da se to odnosi i na Zakon o odbrani BiH, Strategiju o vanjskoj politici iz 2018. i odluke Predsjedništva BiH iz 2009., prema kojim je BiH aplicirala za Akcioni plan za članstvo u NATO-u. 

On smatra da treba naći način da bude poslat prvi Godišnji nacionalni plan odbrane i da odmah nakon toga bude odobreno imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Kada je riječ o aferi "selefije", Džaferović kaže da je Predsjedništvo dobilo informaciju Ministarstva sigurnosti BiH, ali da je povjerljiva i ne smije o njoj više govoriti. 

"Predsjedništvo BiH će raspravljati o toj informaciji i spram onoga što utvrdimo kao činjenice mi ćemo se kao kolektivni šef države odnositi", naveo je Džaferović.

#BiH