Članak

Lukić o partnerima za vlast: Ne odvajamo nijednu političku partiju, svima je otvoren poziv

Nemamo nikakve posebne razloge da odvajamo bilo koju partiju koja želi i hoće da učestvuje u ovoj vlasti.

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik Glavnog odbora SDA Čedomir Lukić kazao je danas nakon sjednice tog tijela i usvojenih zaključaka koje se odnose direktno na aktivnosti političkih stranaka SNSD i HDZ BiH da su to i aktuelni pregovori koje SDA vodi s te dvije stranke dvije odvojene stvari.

Na pitanje da li će SDA zaustaviti pregovore kao znak revolta zbog svega što rade te stranke, Lukić je kazao:

„Mi ukazujemo u okviru razgovora sa predstavnicima HDZ-a i SNSD-a da takve aktivnosti ne možemo podržavati. Ali istovremeno idemo ka tome da se vlast ipak formira u BiH jer daleko veća šteta će nastati od toga ukoliko vlast ne budemo formirali nego od našeg isključivanja iz razgovora iz bilo kojeg razloga“, kazao je Lukić. 

Na pitanje da li su Demokratska fronta i Savez za bolju budućnost podjednako interesantni partneri za SDA Lukić je istakao da je i dalje otvoren poziv svim političkim akterima u BiH da se pridruže širokoj koaliciji.

„Nemamo nikakve posebne razloge da odvajamo bilo koju partiju koja želi i hoće da učestvuje u ovoj vlasti i nosi odgovornost daljnjih procesa u BiH“.

"Mi vjerujemo da nema razloga da ne dođe do ulaska Demokrastke fronte u vlast, ali na njima je da se konačno opredijele jer ono što mi svi znamo je da su oni prihvatili da uđu u razgovore oko vlasti. Ne vidimo mi iz SDA neki problem zbog kojeg bi oni mogli donositi neku drugačiju odluku i nadamo se njihovom ulasku u vlast". 

Lukić nije mogao precizirati kada bi vlast mogla biti formirana kao i da to ne ovisi samo o SDA, ali je želja da to bude u najskorije vrijeme. 

#BiH