Članak

Čović u pregovorima o vlasti ne želi DF

Upitan da li je DF poželjan kao partner, Čović je kazao da među Bošnjacima SDA, odnosno Bakir Izetbegović, predvodi blok stranaka.

(Patria) - Dragan Čović, predsjednik HDZ-a poručio je nakon današnje sjednice nevladinog udruženja HNS-a da je formiranje Vijeća ministara BiH usaglašeno između tri politička bloka i da sada moraju razgovarati o raspodjeli resora.

"Izjava je usaglašena između tri politička bloka. Došli smo u fazu da moramo razgovarati o raspodjeli resora. Ja čekam ovih dana inicijativu da što prije sjednemo da ne bi došli u druge probleme. Trebaće nam 30-ak dana. Ne vidim nikakvih tehničkih problema", kazao je Čović.

Upitan da li je DF poželjan kao partner, Čović je kazao da među Bošnjacima SDA, odnosno Bakir Izetbegović, predvodi blok stranaka. 

"Stvar je SDA koga će oni imati u tom bloku. U pregovorima neće biti DF-a, već samo ove tri stranke", poručio je Čović.

Poručio je da Bakir Izetbegović predvodi blok stranaka među Bošnjacima i da u pregovorima neće biti Demokratske fronte. Hrvatski narodni sabor je na današnjoj sjednici, prema riječima Dragana Čovića, usvojio poslovnik o radu, imenovao za predsjednika Glavnog vijeća Božu Ljubića, pripremio program rada, ali i raspravljao o kadroviranju.

Čović je naveo da je za Vijeće ministara sve spremno i da očekuje da uskoro završe posao. 

#BiH