Članak

GS osudio izjavu Larsa Vigemarka, specijalnog predstavnika EU u BiH

Odbijajući da osudi najavu proširenja kapaciteta institucije koja je počinila genocid je dokaz da EU nikada nije napravila odmak od politike iz 90-ih kada je Karl Bilt pio rakiju s Ratkom Mladićem

SARAJEVO, (Patria) - Građanski savez (GS) osuđuje izjavu Larsa Vigemarka, specijalnog predstavnika EU u BiH, u kojoj, kako navode iz GS, Vigemarka relativizira najave Ministarstva unutrašnjih poslova RS o uvođenju rezervnog sastava policije RS. 

„Odbijajući da osudi najavu proširenja kapaciteta institucije koja je počinila genocid je dokaz da EU nikada nije napravila odmak od politike iz 90-ih godina kada je njen specijalni predstavnik Karl Bilt pio rakiju s Ratkom Mladićem u Dobanovcima dok je trajao genocid u Srebrenici“, navodi se u reakciji GS-a, prenosi Patria.

„Posebno je neprihvatljivo to što Vigemark koristi migrantsku krizu da legitimira planove za dalju militarizaciju RS policije. Naime, samo Bihać ima nekoliko puta više migranata nego RS i zbog toga je jasno da je Vigemarkova izjava zlonamjerna i okrenuta protiv interesa BiH.

Mi iz GS ponavljamo poziv relevantnim instancama u FBiH da ozbiljno shvate prijetnje iz RS i da se konačno posvete naoružavanju policijskih agencija u FBiH, posebno FUP i MUP-ova kantona koji se naslanjaju na RS. Također, pozivamo sve političke aktere koji nisu dušmani BiH da prestanu s politiziranjem pitanja odbrane opstojnosti zemlje. Potrebno je prestati sa samozavaravanjem o tome kako su planovi neprijatelja BiH samo predizborna retorika. Planovi MUP-a RS su još jedan u nizu dokaza da se ne radi o predizbornoj retorici“, stoji na kraju reakcije iz GS-a.

#BiH