Članak

Šri Lanka: Razmjena vatre sa militantima, 15 mrtvih

(Patria) – 15 osoba među kojima je bilo šestoro djece izgubili su život tokom operacije šrilankanskih sigurnosnih snaga...

(Patria) – 15 osoba među kojima je bilo šestoro djece izgubili su život tokom operacije šrilankanskih sigurnosnih snaga, kada su tri bombaša samoubice aktivirali eksploziv, izvijestila je policija Šri Lanke.

U ekplozijama su život izgubile tri žene i šestoro djece u skloništu ekstremista koji su otkrile sigurnosne snage Šri Lanke u blizini grada Kalmunai.

Razmjena vatre između vojske Šri Lanke i osumnjičenih islamističkih militanata počela je u petak uvečer južno od grada Batticaloa gdje se desila jedna od eksplozija na uskršnju nedjelju.

Glasnogovornik vojske Sumith Atapattu izjavio je da se vojska kretala prema skloništu kada su se začule tri eksplozije i pucnjava. 'Vojnici su uzvratili i upali u sklonište gdje su pronašli veliku zalihu eksploziva', kaže se u izjavi.

Atapattu tvrdi da su militanti članovi lokalne islamističke grupe National Towheed Jama'at (NTJ) koji se sumnjiče za napade u nedjelju.

Prilikom pretresa obližnjih kuća, pronađeni su materijali za izradu bombi.

Do sada je uhapšeno 76 osoba povezanih s napadima, neki od njih su iz Sirije i Egipta.

Vlada tvrdi da je napade u nedjelju izvršilo 9 visoko obrazovanih bombaša samoubica, jedna od njih je žena.

Muslimanska zajednica Šri Lanke živi u strahu od odmazde, te njeni članovi uveliko napuštaju svoje domove u potrazi za sigurnim skloništem.

 

 

#Svijet