Članak

U Sabornoj crkvi liturgija povodom Vaskrsa

Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Јaje je simbol rađanja života.

SARAJEVO, (Patria) - Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je svetu arhijerejsku liturgiju povodom Vaskrsa u Sabornoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu.
Protojerej-stavrofor Nenad Tupeša u kratkoj poruci nakon liturgije poslao je poruke mira i molitve za oprost grijeha okupljenim vjernicima. 

"Nažalost, i dalje smo suočeni s mnoštvom iskušenja i nevolja, s terorizmom, ratovima, i oduzimanjem ljudskih života širom zemljinog šara. Plač i agonija žrtava koji do nas dopiru najvećom brzinom, putem savremenih sredstava komunikacije, ranjavaju naša srca", rekao je Tupeša.

Pročitana je i poslanica patrijarha srpskog Irineja u kojoj je, između ostalog, pozvao pravoslavne hrišćane na praštanje i pomirenje. 

Hrišćani danas obilježavaju Vaskrs po Julijanskom kalendaru, hrišćanski praznik koji simbolizira pobjedu života nad smrću, dobra nad zlom. Proslava Vaskrsa nastavlja se u krugu porodice, gdje posebnu radost (naročito djeci) predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima koja se pripremaju ranije. Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Јaje je simbol rađanja života.

#BiH