Članak

Britanski magazin The Economist: Balkan - evropsko dvorište iza kuće

Balkanski lideri će se danas pridružiti Angeli Merkel i Emmanuelu Macronu u Berlinu

(Patria) - Balkanski lideri će se danas pridružiti Angeli Merkel i Emmanuelu Macronu u Berlinu.

Britanski magazin The Economist piše da se Njemačka kancelarka nada da će ponovo nametnuti neku vrstu reda u kontekstu regionalnih sporova.

Magazin podsjeća da su se Amerika i šefica vanjskih poslova EU Federica Mogherini smješkali prateći razgovore između predsjednika Srbije i Kosova o zamjeni teritorija u skladu sa etničkom dominacijom, dodajući da „gospođa Merkel to smatra opasnim – i ne bez razloga.“

„Srbijanski lideri se nadaju da će trgovina teritorijom i populacijom na koncu dovesti do ujedinjenja sa srpskim entitetom u Bosni, za što drugi strahuju da bi dovelo do rata. Srbija pokušava ojačati svoju poziciju naoružavanjem i razgovorom o ratu s Kosovom koje je u decembru osnovalo svoju vojsku. Istovremeno, Sjeverna Makedonija, koja je nedavno riješila spor sa Grčkom u pogledu svog naziva, sada se nada da će otvoriti pregovore za pridruživanje EU. Kosovo želi bezvizni režim za svoje građane u Schengen zoni. Suočeni sa svim navedenim, EU lideri moraju biti jedinstveni i odlučni – u protivnom, biće podijeljeni i nefokusirani“, piše The Economist, prenosi agencija Patria.
 

#BiH