Članak

Bernard-Henri Lévy: Moramo platiti dug Bosni

Francuski filozof i pisac Bernard-Henri Lévy, nalazi se na evropskoj turneji tokom koje pokušava da "pronađe Evropu".

(Patria) - Mjesec dana pred izbore za Evropski parlament za koje brojni stručnjaci predviđaju da bi mogli pokazati porast podrške populističkim strankama, francuski filozof i pisac Bernard-Henri Lévy, nalazi se na evropskoj turneji tokom koje pokušava da "pronađe Evropu". Sa svojom predstavom "Looking for Europe" Lévy je krenuo iz Milana početkom marta, a turneju završava u Parizu ili zbog dešavanja oko Brexita, u Britaniji. Sarajevo, za koje Lévy kaže da nosi nasljeđe evropske civilizacije i multietničnosti, jedna je od stanica potrage za Evropom.

"Looking for Europe" je unutarnji monolog intelektualca koji se nalazi u hotelskoj sobi sa 90 minuta tokom kojih treba napisati veoma značajan govor o Evropi. Manifesto kojeg je Lévy napisao početkom januara ove godine a kojeg je potpisalo još 29 pisaca među kojima su Orhan Pamuk, Milan Kundera, Salman Rushdie, Abdulah Sidran, upozorava da se Evropa nalazi u opasnosti i da je sada potrebno boriti se za ideju Evrope prije no što nestane u valovima populizma, jedan je od alata Lévyeve 'borbe' za opstanak Evrope jednakosti i demokratije.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Lévy kaže kako je posvetio veliki dio svog života udaljenim krajevima ali da je vatra sada u njegovoj domovini, u Evropi. Lévy koji se i ranije zalagao za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju te je čak jednom inicirao i peticiju, kaže da Evropa treba platiti dug BiH ali i da bi ulazak bio obostrano koristan.

Na pitanje novinarke RSE zašto monolog o sudbini Evrope piše iz Sarajeva, Lévy odgovara: "Zato što su mnoge stvari počele u Sarajevu. Zato što je Sarajevo vjerovatno srce i srž krize sa kojom se Evropa danas suočava. Zato što je način na koji smo izdali Sarajevo vjerovatno jedan od glavnih razloga nelagodnosti koju možemo vidjeti u evropskoj civilizaciji.

Zbog toga je u mojoj predstavi naglasak na francuskom piscu koji se vraća u Sarajevo, 25 godina nakon rata, kako bi napisao govor o Evropi i ne može ga napisati."

"Vidjet ćete u mojoj predstavi, postoji mnogo toga o Bosni danas, o nacionalizmu, o vrsti islama koji je utjelovljen, koji se još utjelovljuje i koji mora biti utjelovljen i oličen u budućnosti Sarajeva. Bit će mnogo stvari o tome.", rekao je francuski filozof i pisac.

Uz konstataciju da u svijetlu trenutne retorike Evropske unije proširenje više nije baš u fokusu, te na pitanje da li vi prostor za Bosnu u takvoj Evropi Lévy kaže da se "moramo boriti za to."

"To je jedna od glavnih tema predstave. Detaljno objašnjavam u predstavi, u tekstu, zašto je dobro za Bosnu, ali zašto je dobro i za Evropu i zašto je to dug. Dvije stvari. Imamo dug, moramo platiti naš dug Bosni, platiti ga na način da organizujemo da Bosna uđe u klub. Iako nije u eurozoni itd. Ni Češka nije u eurozoni. Ali kažem i to da bi bio blagoslov za Evropu da ima Bosnu. Blagoslov za nas, ne samo za Bošnjake. Ovo je u predstavi. Dođite u Narodno pozorište u Sarajevu, 13. maja i imat ćete sve argumente i sve detalje", kaže Bernard-Henri Lévy.

#BiH