Članak

Miro Lazović: Vučić milion puta prešutio na Dodikove secesionističke izjave

Lazović je podsjetio da se Vučić, bez obzira na njegove izjave o poštivanju teritorijalnog integriteta BiH, nikada se nije ogradio od najava Milorada Dodika

SARAJEVO, (Patria) - U želji da učesnike Samita u Berlinu uvjeri da je njegova uloga mirotvorca ključna za Balkan, Aleksandar Vučić nakon sastanka u Berlinu izjavi: "Milion puta sam rekao da poštujem teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine..." Ali, istovremeno, on zaboravlja da "milion puta" stojeći uz Milorada Dodika nije reagovao na Dodikove secesionističke izjave kojima negira BiH kao državu. On zaboravlja da je "milion puta" prećutao Dodikove najave da će sve uraditi kako bi Srbija i RS postale jedno. 

Rekao je to potpredsjednik SDP-a Miro Lazović, nakon što je srbijanski predsjednik u Berlinu izjavio: „Milion puta sam rekao da poštujem teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.“

Vučić se zapitao da li sad treba da objašnjava predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću, koji je rekao da ga plaši prekrajanje granica, da Srbija nije za prekrajanje granica i da poštuje teritorijalni integritet BiH.

"BiH, koliko znam, nije priznala nezavisnost Kosova. Zvizdić je mogao da misli na jedne granice - da je Kosovo dio Srbije, pa nema prekrajanja granica. Hvala Zvizdiću što poštuje granice Srbije. A ako je mislio da nema prekrajanja granica u smislu da je Kosovo nezavisna država, čudan mu neki princip, da ima prekrajanja granica Srbiji, a nema drugima", rekao je Vučić. 

Lazović je podsjetio da se Vučić, bez obzira na njegove izjave o poštivanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, nikada se nije ogradio od najava Milorada Dodika da će Republiku Srpsku, entitet u BiH, propojiti Srbiji. 

„Naprotiv vidjeli smo njegov iritirajući smješak i za nas zabrinjavajuću ćutnju“, rekao je Lazovioć 

„Sve dok se Aleksandar Vučić tako ponaša i dok se javno ne distancira od Dodikovih problematičnih izjava preovladavat će uvjerenje da je Milorad Dodik glasnogovornik beogradske politike i da govori ono što Aleksandar Vučić misli“, rekao je Lazović, prenosi agencija Patria.
 

#BiH