Članak

O nastavku dijaloga Srbije i Kosova za dva mjeseca u Parizu

I prije nego što je susret počeo, sudionici su rekli kako ne očekuju konkretna rješenja, već otvoren razgovor.

(Patria) - Čelnici država zapadnog Balkana, koji su se na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona okupili u Berlinu, završili su sastanak sat prije ponoći - nakon pet sati razgovora.

U izjavi novinarima nakon sastanka predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je kako će razgovori Beograda i Prištine, što je bilo u fokusu summita, biti tema novog susreta, "u užem formatu, uz posredstvo EU, Njemačke i Francuske", koji će biti održan za dva mjeseca.

"Nema formalnih zaključaka, niti se o nečemu glasalo, već je riječ o dogovoru. Sljedeća prilika za razgovor o nastavku dijaloga biće 1. ili 2. jula u Parizu, uoči sastanka Berlinskog procesa u Poznanju, a poslije evropskih izbora", najavio je Vučić, prenijela je Al Jazeera.

Prema navodima kosovskih medija, radna večera se oduljila jer je Macron inzistirao na napretku balkanskih država na putu prema Europskoj uniji.

S druge strane, piše Koha, kosovski premijer Ramush Haradinaj našao se pod snažnim pritiskom da ukine pristojbe na robu iz Srbije i BiH, kao preduvjet za nastavak dijaloga s Beogradom.

Radio Slobodna Europa je ranije imala uvid u nacrt zajedničke deklaracije, koja je trebala biti usvojena tokom večeri i u kojoj je "naglašena važnost dogovora o potpunoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije za stabilnost regije i europsku perspektivu te dvije države".

Prema nacrtu, sudionici sastanka su "suglasni da bilo kakav dogovor te vrste mora biti sveobuhvatan, politički održiv i mora pridonijeti regionalnoj stabilnosti". 

"Srbija i Kosovo su pristali da ubrzaju napore na implementaciji postojećih sporazuma i da se ponovno konstruktivno uključe u dijalog o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma", navodi se u nacrtu deklaracije.

Neformalni sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona s liderima zapadnog Balkana počeo je kasno popodne.
Dvoje lidera su prije sastanka poručili kako summitom žele pružiti "dodatan impuls stabilnosti regije", te da će u fokusu razgovora biti odnos Beograda i Prištine, javio je Al Jazeerin reporter Marko Subotić.

I prije nego što je susret počeo, sudionici su rekli kako ne očekuju konkretna rješenja, već otvoren razgovor.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, poručila je na skupu posvećenom Zapadnom Balkanu u Berlinu, da konačno rješenje za Kosovo i Srbiju “ne može biti na štetu ostalih u regionu”.

Uoči početka skupa naglasila je da konferencija koja je bila incijativa ni na koji način nema namjeru da zamjeni berlinski proces niti pregovore koji se vode između Srbije i Kosova. Ona je ocijenila da se radi o događaju gdje će se iskreno i otvoreno razgovarati o svim izazovima.

Kodomaćin skupa Emanuel Makron je takođe poručio da će večeras da se razgovara otvoreno o “svim opcijama koje su na stolu” oko Srbije i Kosova.

“Nemamo namjeru da nametnemo rješenje Beogradu i Prištini. Mi želimo da razmatramo sve opcije ali i da izbjegnemo moguće nove tenzije u regionu koje bi mogle proizići zbog postojećih opcija koje su na stolu”, rekao Makron.

#BiH