Članak

Japanski car Akihito silazi s trona nakon 30 godina vladavine

(Patria) – Car Akihito bit će prvi japanski monarh u zadnja dva stoljeća ove zemlje koji će abdicirati, prenose agencije.

(Patria) – Car Akihito bit će prvi japanski monarh u zadnja dva stoljeća ove zemlje koji će abdicirati, prenose agencije.

Akihito (85) izrazio je namjeru da siđe s prijestolja još 2016. godine zbog starosti koja ga ometa u vršenju dužnosti.

Car će u večernjim satima u utorak pristupiti ceremoniji silaska s prijestolja u carskoj palači Matsu no Ma, koju će uživo prenositi svjetski mediji.

Prije toga, Akihito će se u tradicionalnoj ceremoniji obratiti svojim predacima i Shinto božanstvu na svetim mjestima u carskoj palači u Tokiju.

Simboličnim vraćanjem 'tri svete dragocjenosti' – mača, ogledala i dragulja – koju će u prostoriju svečano unijeti carski komornici, Akihito će završiti svoju vladavinu.

Ceremoniji će prisustvovati carica Michiko, princ Naruhito koji će preuzeti krunu od oca, njegova supruga princeza Masako, kao i 300 drugih zvanica, uključujući premijera Shinzo Be, lidere parlamenta i viših sudskih instanci.

Akihitova tridesetogodišnja vladavina nazvana Heisei (postizanje mira) završit će se zvanično u utorak u ponoć.

Njegov najstariji sin, princ Naruhito, preuzet će prijesto u srijedu ujutru nakon slične kratke ceremonije kojoj tradicionalno, žene ne prisustvuju.

Njegova vladavina bit će označena kao Reiwa – prelijepa harmonija.

Naruhito (59), bivši karijerni diplomat educiran na Harvardu i Oxfordu, pozdravit će javnost po prvi put kao novi car u subotu.

Odlazak velikana

Kada je 1989. godine car Akihito preuzeo prijesto, zarekao se da će štititi japanski poslijeratni ustav, iako je isti oduzeo njegovom ocu caru Hirohitu, kao i svim budućim prestolonasljednicima – veliki dio moći i sjaja, čime su postali tek simbolične figure.

Akihito je, dapače, redefinirao ulogu cara i upotrijebio svoju moć da popravi odnose sa žrtvama japanske agresije u Drugom svjetskom ratu, uključujući Kinu koju je posjetio 1992. godine, piše britanski list Guardian.

Slične su bile i druge slike i poruke koje je Akihito slao u svijet tokom svoje vladavine; posjeta žrtvama elementarnih nepogoda zajedno sa suprugom Michiko, posjeta marginaliziranim grupama, žrtvama lepre.

Akihito, uskoro bivši Heisei car, zauzeo je veliko mjesto u srcima običnih ljudi jer je ohrabrivao i pružao ruku u teškim vremenima, piše Guardian.

 

#Svijet