Članak

U Gradačcu izvršeno 27 inspekcijskih nadzora

Otkrili su tri neprijavljena radnika i šest obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune

(Patria) - Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 29. aprila 2019. godine na području općine Gradačac izvršili 27 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju: ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, djelatnost prodaje mesa i mesnih prerađevina i druge uslužne djelatnosti.

"U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 3 neprijavljena radnika i 6 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika i neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja, zapečaćena su 2 objekta, a u 17 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 38.500,00 KM.

Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja. Svoj novac koristite za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac trošite na plaćanje kazni i kamata.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci", saopćeno je iz Porezne uprave.

Porezna uprava će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje.

"Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. Porezna uprava poziva sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu. Samo na taj način moći ćete ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava
koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa", dodali su iz Porezne uprave.

#BiH