Članak

Izetbegović i Čović: Vijeće ministara BiH možemo formirati u maju

Obojica su kada je riječ o aktivaciji MAP-a spomenuli kompromis, ne pojašnjavajući o čemu se radi.

SARAJEVO, MOSTAR, (Patria) - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je danas novinarima da će novo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Federacije BiH biti formirani u naredna dva mjeseca.

"Mislim da ćemo neke kompromise postići u mjesecu maju i da će biti formirano Vijeće ministara i Federalna vlada, da ćemo kompletirati tu čitavu strukturu u sljedeća dva mjeseca. Treba pronaći način da se aktivira Akcioni plan i mislim da smo tu blizu. Iznaći neki kompromis i krenuti u stabilizaciju prilika i odnosa u BiH", kazao je Izetbegović.

Sličnu izjavu dao je i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u Mostaru gdje je održana sjednica HNS-a. 

"Jedini problem koji se javlja je kako aktivirati MAP, ali čini mi se da i tu imamo rješenje. Neću kazati precizno datum, ali mislim da ćemo u petom mjesecu imati novi saziv Vijeća ministara. Što se tiče ovih drugih razina vlasti nastojat ćemo primarno sa partnerima iz Sarajeva dogovoriti izborno zakonodavstvo i sve druge aktivnosti kada je riječ o evropskoj agendi BiH. Nadam se da ćemo i to napraviti u naredna dva tri mjeseca. Ako ne uspijemo tražit ćemo druga rješenja", kazao je Čović. 

#BiH